AMSTERDAM - Mounir El Hamdaoui baalt van de handelwijze van Ajax. Zijn transfer naar Fiorentina dreigt op het laatste moment af te ketsen op aanvullende voorwaarden.

“Ajax bracht naar buiten dat het nu aan mij en Fiorentina is. Maar ik ben eruit met die club. Ajax is zelf met aanvullende voorwaarden gekomen. Ajax vertelt dus niet de waarheid”, zegt El Hamdaoui tegen NUsport.

Fiscaal specialist Albert van Werkhoven, die El Hamdaoui en zijn zaakwaarnemer Sigi Lens, bijstaat, vertelt: “We hebben afgelopen vrijdag met Ajax gesproken. Toen zijn we overeengekomen wat de voorwaarden zijn waaronder een deal met Fiorentina rond zou komen.”

Afrika Cup

Onderdeel van die deal is volgens het kamp-El Hamdaoui een afkoopsom voor de aanvaller.

Van Werkhoven: “Mounir is dit seizoen naar de beloften verbannen op gronden die onduidelijk blijven. Er zijn wat dingetjes voorgevallen in de kleedkamer, maar wat er dan precies gebeurd is daar komt trainer Frank de Boer noch de rest van de club mee naar buiten.

“Consequentie is dat de carrière van Mounir onterecht ernstig is beschadigd. Ook bij de beloften heeft hij nauwelijks wedstrijden mogen spelen. Dan sta je een half jaar stil. Daardoor heeft hij de Afrika Cup gemist."

"Je moet je voorstellen wat er zou gebeuren als een Nederlandse international door zo’n situatie het komende EK zou missen. Dan had dit land op zijn kop gestaan. Daarom is een schadevergoeding op zijn plaats, meenden wij.”

Balen

Ajax en het kamp-El Hamdaoui kwamen vrijdag tot een akkoord over alle voorwaarden, claimen Van Werkhoven, Lens en El Hamdaoui. Daarop werd afgereisd naar Florence. “We hebben alles geregeld met Fiorentina, maar Ajax is er nog niet uit."

"Het vervelende is dat er nu gezegd wordt in de media dat wij met aanvullende voorwaarden zijn gekomen. Dat klopt dus niet. Wij hebben ons aan de afspraken gehouden. Mounir wil graag, maar Ajax stelt de zaken nu anders voor. Daar balen wij van. Vandaar dat we nu eens zelf de pers zoeken om onze kant van het verhaal te doen.”

Ontbinding

Lens is zwaar teleurgesteld. “Wij zullen de zwarte piet wel weer toegeschoven krijgen, dat zijn we gewend. Als deze deal niet doorgaat, pleegt Ajax sportieve karaktermoord op een speler waar ze al ruim een jaar geen gebruik van maken."

"We zullen dan ook zeker een gang naar de rechter overwegen om ontbinding van het contract aan te vragen.”

Reactie Ajax

De clubleiding van Ajax komt met een andere versie: “Wij waren afgelopen zomer praktisch rond met Espanyol over El Hamdaoui”, vertelt een woordvoerder aan NUsport. “Dat heeft door de eisen van de speler en zijn agent uiteindelijk niet tot een transfer geleid."

"Ook deze periode meldden zij zich weer en ging het om vergelijkbare redenen niet door. Het zou jammer zijn als dat nu met Fiorentina wederom gebeurt. Want de clubs gaan er onderling wel uitkomen, het gaat nog om details. Er moet wel fors door ons worden afgeboekt op El Hamdaoui, maar als deze transfer doorgaat is dat voor alle betrokkenen het beste.”

Dat er een afspraak ligt om tot een soort schadevergoeding te komen, wijst Ajax van de hand. “Schadevergoeding? Ze zijn vrijdag inderdaad bij ons geweest met forse financiële wensen voor de speler en de manager. Daar gaat Ajax niet in mee.”

“We zijn met de speler en de zaakwaarnemer nog helemaal niks overeengekomen. We gaan niet reageren op de aantijgingen die ons verder worden gedaan, behalve dat er een hoop onzin wordt verteld. De mensen die Ajax en dan met name Jong Ajax volgen, weten hoe het wel zit.”