NIJMEGEN - NEC heeft zondag ook zijn tweede wedstrijd na de winterstop in winst omgezet. De ploeg van trainer Alex Pastoor versloeg ADO Den Haag in Nijmegen met 2-0, door twee vroege doelpunten van Lasse Schöne. NEC maakte daardoor weer een sprongetje op de ranglijst.

Vlak voor de winterstop had Pastoor nog maar eens benadrukt dat NEC op basis van het vertoonde spel eigenlijk te weinig punten had. 

De oefenmeester vond dat de Nijmegenaren te laag op de ranglijst stonden. NEC controleerde weliswaar wedstrijden, maar scoorde te weinig. In plaats van te zeuren om versterkingen, hield Pastoor vertrouwen in zijn ploeg. "De doelpunten komen vanzelf", zei hij half december.

Sinds de hervatting van het seizoen betaalt zijn ploeg dat vertrouwen in ieder geval terug. Want na de historische 1-0-zege bij Vitesse van vorige week won NEC zondagmiddag ook van ADO Den Haag. Twee goals van Schöne brachten de thuisploeg voorbij de Hagenezen op de ranglijst.

Dikverdiend

De overwinning van de sterk spelende thuisploeg was dikverdiend. NEC legde de gasten het grootste deel van de wedstrijd zijn wil op en gaf zelf nauwelijks iets weg. Doelman Gábor Babos, voor de wedstrijd gehuldigd vanwege het feit dat hij vorige week tegen Vitesse zijn vijfhonderdste wedstrijd als prof speelde, had vlak voor rust alleen moeite met een afstandsschot van Tjaronn Chery.

NEC leidde op dat moment al met 2-0 door de twee vroege treffers van Schöne. De rappe Deen kreeg na een zwakke uittrap van Gino Coutinho de bal in de 8e minuut mee van Género Zeefuik en had vervolgens weinig moeite de Haagse doelman te verschalken: 1-0.

Strafschop

Acht minuten later werd Zeefuik in het strafschopgebied neergetrokken door Gábor Horvath, waarna de uitstekend leidende Maarten Ketting niets anders kon dan naar de stip wijzen. Schöne benutte de strafschop, 2-0.

Na rust speelde ADO wel iets dreigender, maar werd nooit echt gevaarlijk. Het wat slordiger spelende NEC kreeg via Nick van der Velden en Schöne nog dotten van kansen in het tweede bedrijf, maar verzuimde het duel definitief te beslissen.