ROTTERDAM - Jan Vertonghen noemde het zondag na de nederlaag van Ajax bij Feyenoord (4-2) onbegrijpelijk dat scheidsrechter Björn Kuipers voor een strafschop floot nadat hij de bal voor de voeten van uitblinker John Guidetti had weggegleden. 

''Die jongen stond zelfs op mijn voet'', mopperde hij. ''Ik had de scheidsrechter nog voor Guidetti gewaarschuwd.''

De aanvoerder van Ajax wilde de nederlaag echter niet ophangen aan die beslissing van Kuipers. ''We hebben dit seizoen nog geen topwedstrijd gewonnen'', wist hij.

''Natuurlijk was dit geen strafschop. En tegen FC Twente keurde de scheidsrechter ook ten onrechte een goal van ons af. Maar dit ligt aan ons zelf. We brengen in belangrijke wedstrijden te weinig. En dan wordt het moeilijk.''

Kuipers bestrafte de sliding van Vertonghen niet alleen met een strafschop, maar hij trok ook een gele kaart waardoor de Belg zondag het thuisduel met FC Utrecht mist.

''En volgens mij keert de rest ook niet terug'', doelde Vertonghen op de geblesseerden Kolbeinn Sigthorsson, Derk Boerrigter, Toby Alderweireld, Gregory van der Wiel, Nicolai Boilesen en André Ooijer. ''Heel vervelend allemaal en we hebben het al zo lastig.''