ENSCHEDE - Ooit wil FC Twente-middenvelder Willem Janssen technisch directeur worden. In het nieuwe NUsport-magazine analyseert de Limburger waar het misging met zijn vorige trainer Co Adriaanse.

“Werken met een vaste ploeg, dat is waar ze hier weer naar op zoek gaan.''

''Onder Adriaanse speelden acht, negen jongens meestal vast. Daarnaast was het zoeken. Van de lijn die ze hier hanteerden, werd, denk ik, te veel afgeweken.”

Dat ging schuren. “De jongens die hier al heel lang speelden, die de manier van werken en de filosofie gewend waren en daar successen mee hadden behaald kregen ineens met andere dingen te maken.''

''Dat loopt dan minder en dat knaagt aan het vertrouwen. Dat is moeilijk. Als je stijf bovenaan staat, ga je achter die nieuwe werkwijze staan. Bij ons liep het stroef en dan werkt het averechts.”

Haaks

In een volwassen selectie gaan de sterke persoonlijkheden dat aangeven. Bij FC Twente gebeurde dat niet.

Janssen meent: “Adriaanse is niet echt het type trainer om mee in discussie te gaan. Hij heeft zijn eigen manier van werken. Dat klikte gewoon niet. Jammer, want hij heeft bewezen dat hij overal iets kan neerzetten. Hier stond het te haaks op het beleid van de laatste jaren.”

Scheef

Van het nietsontziende imago van Adriaanse heeft Janssen weinig gemerkt in Enschede. “Zo was hij volgens mij vooral in zijn beginjaren als coach.''

''Bij ons observeerde hij meer. De discipline zit al in deze groep, dus dat hoefde ook niet. Het zat meer op het tactische vlak scheef.”

Lees het volledige interview met Janssen in het NUsport-magazine, dat nu in de winkels ligt en ook op de iPad verkrijgbaar is.