AMSTERDAM - De supportersvereniging van Ajax sleept de KNVB voor de rechter. De fans willen het geld terug dat ze hebben betaald voor een ticket voor het gestaakte bekerduel met AZ van vorige week.

Dat bericht De Telegraaf. De wedstrijd wordt op 19 januari in zijn geheel overgespeeld zonder publiek.

''De supporters worden door deze uitspraak feitelijk twee keer gestraft. De KNVB zegt in de uitspraak helemaal niets over het publiek en houdt er geen rekening mee", meldt Daniël Dekker, de voorzitter van de supportersvereniging.

"Ik wil wel eens uitgezocht zien of dat zomaar kan. Laat de rechter daar maar eens uitspraak over doen'', aldus Dekker.

Regels

Afgaande op de reglementen van de voetbalbond hebben de fans geen poot om op te staan. In artikel 4.2 van de KNVB staat, kort samengevat, dat toeschouwers hun geld kwijt zijn als een duel wordt gestaakt of zonder publiek wordt overgespeeld.

“Er is geen regel dat mensen nu geld van hun kaartje terugkrijgen”, benadrukte Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, woensdag nog.

Proefproces

Thomas van Vugt, de advocaat die het proefproces voorbereidt, weet echter niet of de KNVB zich kan beroepen op de algemene voorwaarden.

“Daarin kun je natuurlijk van alles vastleggen om je op voorhand van alle aansprakelijkheid te vrijwaren. Het is aan de rechter om te oordelen hoe rechtmatig deze voorwaarden zijn.”

KNVB

De KNVB wacht een eventuele dagvaarding van de supportersvereniging van Ajax af te wachten.

"De standaardvoorwaarden zijn volgens de bond op dit punt helder. Wanneer besloten wordt een wedstrijd zonder publiek te laten spelen, heeft men geen recht op restitutie."

"Daarbij komt dat de KNVB niet de organisator is van deze wedstrijd is en men dus ook geen kaartje bij de bond heeft gekocht”, aldus de reactie van de voetbalbond.

Omgekeerde wereld

Volgens Dekker is er sprake van een omgekeerde wereld. ''Er loopt iemand het veld op en 30.000 anderen moeten daar ook voor boeten. Als een concert om wat voor reden niet doorgaat of wordt afgebroken, worden bezoekers altijd gecompenseerd."

"Het is daarom de vraag of de KNVB de zaak op deze manier wel heeft afgedicht. Het is in ieder geval zinvol om dat te laten uitzoeken. De advocaat bekijkt of dat kan via een kort geding of een langere procedure.''

Toekomst

Dekker hoopt met deze zaak ook de situatie voor de toekomst te verbeteren. ''Ik hoop dat we kunnen bereiken dat de voorwaarden worden aangepast en dat straks in zo'n geval alleen de eenling wordt gestraft en niet iedereen.''

Ajax heeft laten weten dat de fans worden gecompenseerd bij het volgende bekerduel. ''Dat is een mooi gebaar. Maar er moet dan wel weer eerst betaald worden om korting te kunnen krijgen. Bovendien is het dan wel een heel ander affiche als we de volgende ronde halen, dan spelen we tegen amateurs in plaats van AZ.''

Aanval

De wedstrijd tegen AZ werd na iets meer dan een halfuur bij een 1-0 voorsprong voor Ajax gestaakt, nadat AZ weigerde verder te spelen.

De spelers voelden zich niet meer veilig omdat keeper Esteban was belaagd door een Ajax-hooligan.