AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de belager van AZ-keeper Estban donderdag een celstraf van zes maanden opgelegd, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Wesley van W. (19) uit Almere stond donderdag terecht in een snelrechtzitting wegens de belaging van Esteban, vorige week woensdag tijdens het bekerduel Ajax-AZ in de Arena.

Ook krijgt hij een behandeling en een meldplicht tijdens alle pauzes van alle wedstrijden die Ajax, AZ en het Nederlands Elftal de twee jaar na het uitzitten van zijn celstraf spelen. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5.

Het Openbaar Ministerie (OM) Wesley van W. dezelfde dag tien maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Hij werd onder meer beschuldigd van poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en het overtreden van zijn stadionverbod.

Cognac

De Almeerder had vorige week woensdag voor de bekerwedstrijd Ajax-AZ een halve liter cognac gedronken en een paar biertjes. Via de kaart van zijn broer kon hij ondanks het stadionverbod toch in de Arena komen.

Onder invloed van alcohol ging hij met vrienden een weddenschap voor 50 euro aan om het veld op te rennen en Esteban te schoppen, aldus het OM. Volgens omstanders had Wesley gezegd dat hij Esteban haatte.

Herinneren

Wesley zelf zegt zich niet meer te kunnen herinneren of hij alleen had gewed om het veld op te rennen of ook om Esteban wat aan te doen. Ook herinneringen aan het incident in februari zouden vaag zijn, omdat dat ook onder invloed van alcohol is gebeurd.

Advocaat Geertjan van Oosten van de Ajax-fan vindt een forse werkstraf in combinatie met een voorwaardelijke celstraf zwaar genoeg, mede door zijn lage IQ van 71.

Wesley laat weten dat hij geschrokken is van de tv-beelden en zegt veel spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. Ook biedt hij zijn excuses aan zijn familie aan, en wil hij zijn excuses persoonlijk overbrengen aan Esteban. Hij wil daarnaast geholpen worden voor zijn alcoholproblemen.

Recidivist

Wesley stond ook terecht voor mishandeling van een persoon in februari. Dat incident vond plaats in de proefperiode van een eerdere, deels voorwaardelijk opgelegde, straf door de kinderrechter in 2009.

Wesley was zelf in de rechtbank aanwezig, net als zijn ouders. Voetbalhooligans waren er niet, wel veel pers.

KNVB

De KNVB laat in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak. ''Het mag voor zich spreken dat de bond van mening is dat dergelijke figuren nooit meer een stadion in zouden mogen'', staat op de website van de nationale voetbalbond.

''De KNVB zal er alles aan doen om binnen de afgesproken regels van het civielrechtelijk stadionverbod een zo lang mogelijk stadionverbod op te leggen.''

De KNVB zal het gemotiveerde vonnis van de rechter nader bestuderen. De bond is in ieder geval tevreden dat de Ajax-fan gestraft wordt voor zijn daad met een celstraf, in combinatie met een strafrechtelijke meldplicht.

In het verlengde hiervan benadrukt de KNVB dat het de aangekondigde vervroegde evaluatie van de voetbalwet als een hoopvol teken ziet. Niet alleen de bond, maar ook de politiek vindt dat dergelijke ‘supporters’ uit het stadion geweerd moeten worden.