AMSTERDAM - Vijf ex-ledenraadsleden van Ajax halen samen met de legendarische linksbuiten Piet Keizer in NUsport-magazine ongenadig hard uit naar de 'dood- en doodzieke' cultuur binnen de Amsterdamse club.

Maar Mark Geestman, Marc Stuut, Cees van Oevelen, Richard Louwers en Dennis Boogaard spreken ook over hun eigen rollen in hun pogingen Ajax te hervormen.

Geestman en Stuut zaten in de commissie die werkte aan de invulling van de bestuursraad die de ledenraad moet opvolgen. Die bestuursraad is er nog steeds niet.

Stuut: “De ledenraad moet de structuurwijziging formeel nog bekrachtigen, maar stelt dat door omstandigheden steeds uit. We waren op 17 oktober al klaar, maar door het gedrag van allerlei betrokkenen hadden we er nog maar drie over en een twijfelaar.''

''De ledenraad beslist nog steeds alles. Kan gewoon helemaal niet! (…) De ledenraad regeert over zijn eigen graf.”

Puinhoop

Geestman en Van Oevelen hadden zitting in de benoemingscommissie die met de huidige raad van commissarissen op de proppen kwam.

Ook daarover spreken ze uitgebreid. Van Oevelen concludeert achteraf dat ze ‘Cruijff nooit in de rvc hadden moeten zetten.’ Het zestal staat volledig achter de visie van Cruijff, maar niet achter diens adviseurs.

Stuut: “We hebben Cruijff gekregen maar ook zijn hele aanhang. Maarten Fontein, Rutger Koopmans, Keje Molenaar, De Telegraaf. Daarom is het nu een puinhoop.”
Van Oevelen: “Een machtsstrijd. Wij willen Johan, maar niet zijn slippendragers.”

Geestman: “Neem Koopmans. Ik heb het gevoel dat Johan soms niet eens wist wat Rutger allemaal deed. Dat hebben we tegen Johan gezegd. Zei hij: ‘Jongen, ik héb geen slippendragers.’”

Geen tegengas

Keizer: “Johan is door Ajax in de voorbije twintig jaar vaak in de zeik genomen. Dat heeft hem gevormd en dat is niet zo gek. Hij heeft een keus gemaakt: de mensen die om me heen zijn, moet ik kunnen vertrouwen. Kan ik me goed voorstellen. Ze geven alleen geen tegengas. Wie dat wel doet, valt af. Voor anderen geldt: Johan Cruijff proberen te beïnvloeden is hetzelfde als proberen het weer te beïnvloeden.”

Over de impasse tussen commissaris Cruijff en de door zijn collega’s als directievoorzitter voorgedragen Louis van Gaal zijn de bezorgde leden heel duidelijk. Ze willen dat de twee ‘de strijdbijl begraven’.

Geestman: “Naïef? Rusland en Amerika hebben toch ook vrede gesloten?” Louwers: “Het moet in ieder geval geprobeerd worden. Daarom moet er een lawine op gang komen. Die zegt tegen Johan: ga met hem praten. Niemand legt hun visies eens naast elkaar en zegt dat ze dicht bij elkaar zitten. De media lopen ze alleen maar uit elkaar te drijven.”

Van Oevelen: “Louis staat achter die jongens die ’t plan van Cruijff moeten uitvoeren.”

Het volledige interview met de ex-ledenraadsleden en Keizer staat in het kerstnummer van NUsport. Het magazine ligt vanaf dinsdag in de winkels en is online te bestellen.