AMSTERDAM - Het interim-bestuur van Ajax vraagt vermoedelijk nog deze week een Buitengewone Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (BAVA) aan.

Tijdens die bijeenkomst hebben de aandeelhouders het lot van de raad van commissarissen in handen.

Een BAVA moet volgens de statuten van de club 42 dagen van tevoren zijn aangekondigd. Het interim-bestuur van Ajax bestaat uit Rob Been junior, Roger van Boxtel en Ernst Ligthart.

Been junior is eveneens voorzitter van de ledenraad, die binnenkort samen met het bestuur opgaat in een te formeren bestuursraad.

Verzoek

Been drong maandag tijdens een vergadering van aandeelhouders al aan op een snel vertrek van alle commissarissen. Hij deed dat namens de vereniging Ajax, die in het bezit is van 73 procent van de aandelen van de Amsterdamse club.

Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer gaven geen gehoor aan het verzoek. Cruijff wil graag plaatsmaken. ''Maar alleen samen met de rest'', zei hij.

De kans is klein dat de commissarissen nog voor een BAVA uit zichzelf opstappen. Advocaat Peter Wakkie liet maandag al doorschemeren dat hij vindt dat Ten Have, Davids, Römer en Olfers beroep moeten aantekenen tegen het vonnis van de voorzieningenrechter, die maandag de voorgenomen benoemingen van directeuren Louis van Gaal en Martin Sturkenboom schorste.

De vier commissarissen hebben nog niet laten weten of ze het advies van de advocaat opvolgen.

In het nieuwe magazine van NUsport staat een interview met Piet Keizer en enkele ex-leden van Ajax' ledenraad. Het nummer ligt vanaf dinsdag in de winkels en is online bestelbaar.