ZEIST - De vergadering betaald voetbal van de KNVB heeft Benk Korthals maandag in Zeist unaniem herkozen als voorzitter van de raad van toezicht.

Dit college verandert officieel per 13 december in de raad van commissarissen. ''Alleen een wijziging in de naam."

"Die past beter bij het huidige bedrijfsmodel. Aan de bevoegdheden verandert verder niets'', verzekerde Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Korthals, sinds mei ook voorzitter van de VVD, begint aan zijn vierde en laatste termijn van drie jaar.

Profiel

Het is echter zeer de vraag of hij de hele 'rit' zal uitzitten. De vergadering ging akkoord met de vorming van een benoemingscommissie, waarin onder anderen Van Oostveen, Jan Smit (voorzitter Heracles) en Tiny Sanders (directeur PSV) zitting hebben.

''Wij gaan een profiel opstellen waaraan de voorzitter van de rvc van de KNVB moet voldoen'', legde Van Oostveen uit.

''Daarna stemmen we dat af met de clubs en gaan wij er kandidaten bij zoeken, liefst natuurlijk één. De hele procedure zal voor 1 april 2012 afgerond moeten zijn. Tijdens de voorjaarsvergadering op 4 juni zou de benoeming van de rvc-voorzitter dan opnieuw op de agenda kunnen staan.''

Paul Smits

Elf clubs, waaronder Ajax, PSV, AZ en Feyenoord, schoven begin november Paul Smits, oud-topman bij KPN, verrassend als tegenkandidaat naar voren. ''Ik laat me niet over hem uit'', zei Korthals.

''Maar als zich een geschikte andere kandidaat in het voorjaar aandient, leg ik mij daar graag bij neer. Dan doe ik een stapje opzij. Want negen jaar is best lang, om nog maar te zwijgen van twaalf jaar. Dan is het zeker tijd voor iemand anders.''

Korthals: ''De procedure die deze elf clubs hebben gevolgd, was me nu echter iets te gortig. Er is totaal geen overleg met mij geweest. Op die manier wil ik niet zomaar vertrekken."

"Dat wil ik dan eerst nog wel eens even zien. Ik heb in al die tijd nooit één woord van kritiek op mij gehoord vanuit de clubs. Dat ze misschien een beetje zijn uitgekeken op mij, kan ik wel voorstellen.''