ZEIST - De KNVB stopt de komende drie jaar in totaal 1,95 miljoen euro in de eredivisie vrouwen. De algemene vergadering betaald voetbal ging maandag in Zeist akkoord met een bijdrage van 975.000 euro van de proftak.

Eerder stemde de algemene vergadering amateurvoetbal in met hetzelfde bedrag aan financiële steun.

Met het geld van de KNVB kunnen clubs onder meer een professioneel kader rond hun hoogste vrouwenteam bekostigen, op technisch, medisch, administratief en commercieel gebied.

De uitkering per club is maximaal 150.000 euro in het eerste jaar en 75.000 euro in het tweede jaar. De bijdrage in het derde jaar staat niet vast.

In leven houden

''We willen de vrouweneredivisie graag in leven houden'', betoogde Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

''Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende tak binnen de KNVB. Het afgelopen jaar bedroeg de stijging tien procent, naar 125.000 leden. Deze afdeling binnen de KNVB verdient een volwaardige topdivisie.''

De vrouweneredivisie telt dit seizoen zeven clubs. ''Onze doelstelling is minimaal acht'', zei Van Oostveen.

Serieus

''We zullen de komende maanden vooral een beroep doen op de grotere eredivisieclubs. Wij hopen dat zij hun verantwoording willen nemen en ook serieus met het vrouwenvoetbal aan de slag gaan.''

De KNVB wil komend jaar met de Belgische voetbalbond ook een zogenoemde Beneleague opzetten waarin de topclubs in het vrouwenvoetbal internationale ervaring kunnen opdoen, inclusief een promotie- en degradatieregeling.

''Vrouwenvoetbal heeft prioriteit bij de KNVB'', benadrukte Van Oostveen. ''De financiële ondersteuning vanuit de KNVB moet een belangrijke stimulans zijn om de sport verder te ontwikkelen.''