EINDHOVEN - Op een avond waarop de succesploeg van 1978 in de schijnwerpers stond, kon het huidige elftal van PSV nauwelijks indruk maken. De Eindhovenaren boekten zaterdag een zeer plichtmatige zege op NAC Breda: 1-0.

Dankzij een individuele actie van Dries Mertens hield de ploeg van trainer Fred Rutten de achterstand op 'winterkampioen' AZ beperkt tot vier punten.

PSV maakte een matte indruk in de laatste competitiewedstrijd van dit kalenderjaar voor eigen publiek, waardoor NAC tot de laatste minuut uitzicht had op een stuntje.

Riante kans NAC

De bezoekers uit Breda kregen na een uur spelen zelfs een riante kans op de gelijkmaker. Jens Janse zag tot zijn eigen verbazing liefst drie ploeggenoten vrij voor Andreas Isaksson staan, maar Santi Kolk nam de voorzet van de rechtsback zo slecht aan dat de Zweedse doelman redding kon brengen.

Een week geleden dacht PSV door een nederlaag bij Feyenoord (2-0) de aansluiting met koploper AZ te hebben verloren. Aangezien de Alkmaarders vervolgens echter onderuit gingen bij SC Heerenveen en niet verder kwamen dan een gelijkspel tegen Excelsior, bleef PSV redelijk in het spoor van AZ.

Uitwedstrijd Heerenveen

Met de zware uitwedstrijd op de slotdag van de eerste seizoenshelft tegen Heerenveen voor de boeg, moest de ploeg van Rutten in ieder geval winnen van NAC.

Die absolute wil om die drie punten te pakken, leek echter te ontbreken bij de Eindhovenaren. De supporters in het Philips Stadion klapten hun handen vooral warm voor de helden uit 1978 die in de rust het veld betraden, zelden deden ze dat voor een geslaagde actie van het huidige PSV. De Eindhovenaren dwongen vooral voor rust weinig af.

Mertens

Dries Mertens brak de wedstrijd in de 37e minuut open. De Belg kwam vanaf de linkerkant naar binnen en verraste doelman Jelle ten Rouwelaar met een venijnig schot in de verre hoek: 1-0. Het betekende de dertiende treffer van Mertens dit seizoen.

In de tweede helft probeerde Rutten met het inbrengen van Jan Vennegoor of Hesselink en Jeremain Lens zijn ploeg aanvallend van nieuwe impulsen te voorzien.

De grootste kans was echter aan de andere kant voor NAC, maar Kolk verprutste die. Lens kreeg in blessuretijd twee gele kaarten binnen een minuut en moest voortijdig van het veld.