AMSTERDAM - Volgens trainer José Mourinho staat 'zijn' Real Madrid er aan de vooravond van de 'Clásico' tegen FC Barcelona veel beter voor dan vorig seizoen in de aanloop naar de beladen confrontaties met de rivaal.

"We hebben veel meer vertrouwen, dit team is beter dan vorig jaar", meldde de Portugees woensdag vlak na de 0-3 zege op Ajax in de Champions League.

Mourinho hoeft alleen maar de statistieken erbij te pakken om zijn gelijk te halen. Real evenaarde tegen Ajax een clubrecord door voor de vijftiende achtereenvolgende keer te winnen.

Bovendien verdedigt de 'Koninklijke' in de Clásico een voorsprong van drie punten op Barcelona, dat ook nog een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Ook volgens wedkantoor Unibet is de Champions League-houder de underdog in Madrid. Degenen die inzetten op een zege van Real en het bij het rechte eind hebben, krijgen hun inzet met de factor 2,40 uitgekeerd.

Dat is veel minder lucratief dan een remise (3,45) of een overwinning van FC Barcelona (2,90).

Gouden Bal

"Zij zijn momenteel beter in vorm, maar dat zegt helemaal niets. In Clásico's tellen statistieken niet", zei Xavi eerder deze week op een persconferentie.

De Spaanse middenvelder is met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo genomineerd voor de Gouden Bal. Alle drie kandidaten staan zaterdag normaal gesproken aan de aftrap.

De 'Clásico' is toe aan de 216e editie, alle competities meegerekend. Real won 86 duels, FC Barcelona was 84 keer de sterkste en 45 maal eindigde de strijd onbeslist.

Het is de zevende klassieker van 2011, nooit eerder stond het duel zo vaak op het programma in een kalenderjaar.