AMSTERDAM - Olympique Lyon is teleurgesteld over het feit dat Ajax de UEFA maant een onderzoek in te stellen naar de vreemde uitslag (1-7) van het Champions League-duel tussen de Franse ploeg en Dinamo Zagreb.

Ajax verloor zelf in eigen huis van Real Madrid met 3-0, waarbij twee zuivere Amsterdamse goals werden afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

Door de doelpuntenregen van Lyon, die vooral na rust (zes treffers) viel, is Ajax veroordeeld tot het spelen in de Europa League. De Franse ploeg van trainer Remi Garde gaat als tweede in de poule wel door naar de knock-outfase van het miljoenenbal.

Algemeen directeur ad interim Martin Sturkenboom liet donderdagmiddag weten dat Ajax de UEFA een brief gaat sturen met daarin het verzoek voor een onderzoek. "We verwachten niet dat het veel oplevert, maar helemaal niets doen vinden wij geen optie."

Vanuit Frankrijk wordt woedend gereageerd: "Olympique Lyonnais begrijpt de teleurstelling die bij Ajax heerst. Onze club zou in hun positie hetzelfde voelen", luidt een statement op de clubsite.

Onaanvaardbaar

"Maar Ajax gebruikt die teleurstelling nu verkeerd en probeert daarmee een verklaring te vinden voor de uitschakeling, getuige de uitspraken van het management van de club. Er werd gesproken over een complot en zelfs corruptie."

"Dat is beledigend en onaanvaardbaar voor onze club, de spelers, de supporters en het grote publiek. Olympique Lyonnais ziet dit als lasterlijke insinuaties en een aanval op de eer en de integriteit van ons team, het personeel en het management."

Lyon-coach Rémi Garde zegt alle berichten over vermeende manipulaties pijnlijk te vinden. ''Ik wil datgene wat in Zagreb is gebeurd, zien als iets buitengewoons. Wij zijn topsporters en hebben in Zagreb onze opdracht uitgevoerd'', zei Garde. ''We zijn trots op onze prestatie, maar door deze verdachtmakingen voel ik juist pijn.''