MALMÖ - AZ heeft woensdag nagelaten zich al te verzekeren van een plek in de volgende ronde van de Europa League.

Het elftal van trainer Gertjan Verbeek stelde vooral de eerste helft teleur tegen het Zweedse Malmö FF, dat tot woensdag nog geen punt pakte: 0-0.

De Alkmaarders speelden zonder aanvoerder Niklas Moisander (geblesseerd) en Pontus Wernbloom (geschorst). Halverwege de eerste helft moest bovendien Roy Beerens met een blessure naar de kant.

Aardige kansen

Zonder die drie belangrijke spelers lukte het AZ niet het verschil te maken. De Noord-Hollanders mochten zelfs blij zijn dat ze voor rust niet op achterstand kwamen. Mathias Ranégie, Pontus Jansson en Daniel Larsson kregen aardige kansen voor de Zweden.

Bij AZ mocht Erik Falkenburg bij afwezigheid van Wernbloom weer eens vanaf het begin meedoen, maar de oud-Spartaan kon niet overtuigen. Celso Ortiz kwam hem zeventien minuten voor tijd vervangen.

Na rust nam AZ het initiatief en dat leverde ook kansen op. Adam Maher stuitte van dichtbij op doelman Johan Dahlin en niet veel later schoot de jeugdinternational in kansrijke positie voorlangs. Ook Rasmus Elm, in de eredivisie vaak belangrijk met vrije trappen, kon de score niet openen.

Laatste speelronde

AZ sluit de poulefase over twee weken in eigen huis af tegen Metalist Charkov, dat zich woensdag kwalificeerde voor de knock-outfase door met 4-1 van Austrian Wien te winnen.

Charkov heeft nu dertien punten, zes meer dan AZ. De Alkmaarders verdedigen over twee weken een voorsprong van twee punten op Austria Wien.