ENSCHEDE - De kritiek op het spel van FC Twente is samen te vatten onder de noemer 'ranglijstjournalistiek.' Dat zei althans trainer Co Adriaanse in aanloop naar de Europese wedstrijd van donderdag tegen Fulham.

''Dat sommigen ons spel niet goed vinden, heeft met de stand te maken. Tegen FC Groningen, Heracles Almelo en Vitesse hadden we gezien het wedstrijdbeeld moeten winnen.''

''In dat geval hadden we nu zes punten meer gehad en was iedereen tevreden geweest over ons spel.'' Zorgen over de op- en aanmerkingen maakt Adriaanse zich niet. ''De kritiek komt maar uit één hoek. Ik hoor van heel veel deskundigen dat ons spel wel goed is.''

Misschien zijn de verwachtingen van het huidige FC Twente wel wat te hoog, liet Adriaanse doorschemeren. "De laatste twee jaar heeft deze club een heel hoog niveau gehaald. Het is moeilijk dat te evenaren of te overtreffen."

Het gaat er maar om met welke ogen men naar FC Twente kijkt. Adriaanse: "We maken heel veel goals, ook internationaal. In de Europa League hebben we nu al de volgende fase bereikt. We doen nog mee in de beker. Daarnaast breken er jeugdspelers door. Dat zijn allemaal positieve ontwikkelingen."

Moeilijk instapmoment

Desondanks oogt FC Twente niet als de kampioensploeg van weleer. Adriaanse: "Mijn instapmoment begin dit seizoen was moeilijk. Dat wist ik. De club heeft de laatste seizoenen prijzen gewonnen, werd zelfs voor de eerste keer kampioen. Dat is bepaald niet niks. Er komt dan een moment dat het even wat minder gaat. Dat overkomt ook clubs die al veel langer dan FC Twente aan de top staan."

Voor de winterstop heeft FC Twente nog enkele lastige wedstrijden in de competitie op het programma staan. Om in het spoor van lijstaanvoerder AZ te blijven moet worden gewonnen.

Adriaanse: "Als we verder achterop raken, wordt het lastig nog mee te doen om de titel. Dat is duidelijk. We weten echter al vanaf augustus dat we moeten presteren. Dat hoort bij onze status. De druk is nu niet groter. De druk is er altijd."