MALMÖ - Erik Falkenburg krijgt woensdag weer eens de kans zich te bewijzen bij AZ. De oud-Spartaan start in de Europa Leaguewedstrijd tegen Malmö FF in de het basisteam als vervanger van de geschorste Pontus Wernbloom.

De Alkmaarders hopen in Zweden een grote stap te zetten naar de volgende ronde van de Europa League.

AZ houdt bij winst op het nog puntloze Malmö kwalificatie in eigen hand.

Koploper Metalist Charkov heeft na vier duels tien punten, AZ zes en Austria Wien vijf. De eerste twee clubs gaan door naar de knock-outfase.

''Ik wil graag dat wij de hele wedstrijd domineren en controleren. In de vorige uitduels was ik daarover te spreken, maar wisten we een voorsprong niet vast te houden'', aldus trainer Gertjan Verbeek. ''Tegen Malmö hoop ik dat die tactiek wel voor de drie punten zorgt.''

Moisander

Behalve over Wernbloom kan AZ mogelijk ook niet beschikken over Niklas Moisander. De aanvoerder heeft een spierblessure en trainde dinsdag voor zichzelf. Na een half uur ging Moisander naar binnen.

De Zweedse competitie is al een tijdje afgelopen. ''Maar of dat een voordeel voor ons is, kan ik niet zeggen”, zei Verbeek. ''Dat zou amateurpsychologie zijn. Voor ons is het een voordeel dat we veel officiële wedstrijden in de benen hebben. We zijn fit.''

De eredivisie, waarin koploper AZ een behoorlijke voorsprong heeft op de concurrenten, staat voorop. Verbeek: ''Straks stromen in de Europa League de teams vanuit de Champions League in. Voor ons is het dus heel moeilijk om de finale te bereiken.''

''We focussen ons vooral op de eredivisie. Maar nu we zo dicht bij plaatsing voor de volgende ronde van de Europa League zijn, wil ik tijdens de loting in die koker. Voor de club is het goed om een extra ronde Europa League mee te maken, misschien wel twee. Dat weet je nooit.”

In het NUsport-magazine, dat ook online bestelbaar is, valt deze week een interview te lezen met AZ-directeur Toon Gerbrands over het succes van de club.