AMSTERDAM - De ledenraad van Ajax heeft maandagavond door middel van een stemming het vertrouwen opgezegd in de voltallige raad van commissarissen van de club, inclusief Johan Cruijff.

Dat kwam maandagavond naar buiten na een urenlange vergadering waarbij 22 van de 24 leden van de ledenraad aanwezig waren.

De commissarissen is gevraagd op te stappen. Een grote meerderheid van de ledenraad stemde voor die optie.

Indien de rvc-leden de eer nu niet aan zichzelf houden, dan kunnen ze tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering naar huis worden gestuurd.

De ledenraad van Ajax was bijeen om te bepalen of ze zich achter Cruijff of de vier andere commissarissen, Paul Römer, Marjan Olfers, Edgar Davids en Steven ten Have zouden scharen.

Met dit besluit kiest de ledenraad niet openlijk een kant, maar laat ze weten dat de raad in deze samenstelling wat hen betreft niet langer kan functioneren.

Van Gaal

Cruijff gaf eerder al aan onder geen beding verder te willen met de andere vier commissarissen. Zij hadden zonder hem daar bij te betrekken drie nieuwe directieleden, waaronder Louis van Gaal, aangesteld bij de club.

Cruijff zinspeelde maandagochtend al op een einde aan zijn rol in de raad van commissarissen. Ledenraadslid Keje Molenaar bevestigde dat na de vergadering. De voormalige nummer veertien zou, met een andere rvc, graag verder gaan als adviseur van de club. Door het besluit van de ledenraad lijkt dat nu een serieuze mogelijkheid.

Wat er nu met de contracten van Van Gaal en de andere nieuwe directeuren Martin Sturkenboom en Danny Blind gebeurt, is afwachten. ''Dat moet de komende dagen duidelijk worden'', zei Molenaar.

Cruijff en tien jeugdtrainers kondigden zondag een rechtszaak aan tegen de aanstellingen van het drietal. Volgens hen zijn die niet rechtsgeldig omdat Cruijff van niets wist.

Ten Have

Of alle vijf de rvc-leden bereid zijn het advies van de ledenraad op te volgen, moet de komende dagen duidelijk worden.

Rob Been junior zei na de vergadering op een persconferentie namens de ledenraad rvc-voorzitter Ten Have te hebben gevraagd om terug te treden. Ten Have zei tegen Been jr dat hij 'er een nachtje over wilde slapen'.

Been vertelde eveneens dat wat de ledenraad betreft geen van de rvc-leden nog in die functie terugkeert in de toekomst, ook Cruijff niet. ''En wij gaan pas op zoek naar nieuwe mensen voor de rvc als deze mensen zijn teruggetreden.'' Ook Been kon en wilde niets zeggen over de toekomst van Van Gaal, Blind en Sturkenboom bij de club.

Interim-bestuur

De ledenraad van Ajax benoemde ook een nieuw interim-bestuur. Die bestaat uit Roger van Boxtel, Ernst Lighthart en Been jr zelf.

Zij blijven tot 12 december in functie. Op die dag is de algemene aandeelhoudersvergadering van Ajax.

Indien de rvc-leden niet zelf opstappen kan ook tijdens die ontmoeting nog geen definitief besluit vallen. De stemmingsronde van de ledenraad mag namelijk niet meer worden opgenomen in de agenda van de algemene aandeelhoudersvergadering. Dat zou betekenen dat er in het nieuwe jaar pas uitsluitsel komt.