AMSTERDAM - FC Twente maakt momenteel een matige periode door onder de afgelopen zomer aangestelde trainer Co Adriaanse. De Amsterdammer volgde Michel Preud'homme op, die op zijn beurt Steve McClaren moest doen vergeten.

Daarmee versleten de Tukkers drie trainers in vier jaar tijd. Ook Adriaanse heeft een contract voor één seizoen, terwijl de club juist een oefenmeester nodig heeft die voor een langere periode aanblijft. Dat is althans de mening van spits Luuk de Jong.

"Het zou fijn zijn als er hier een trainer langer kan blijven. Dan kunnen we groeien als team. Ik denk dat we daar behoefte aan hebben", zegt de Achterhoeker in een interview met het magazine van NUsport.

"Zoals Alex Ferguson bij Manchester United. Dat zou ideaal zijn. Voor de continuïteit is het dus beter dat Adriaanse ook na dit seizoen blijft."

De Jong ziet wel grote verschillen tussen Adriaanse en zijn voorgangers. "Hij zit er bovenop. Meer dan McClaren en Preud'homme nog. Adriaanse is van de testen en van de klassementen. Als we een bosloop moeten doen, zegt-ie daarna gelijk wie de snelste is. Die staat dan bovenaan in het klassement."

Winaarmentaliteit

"Op die manier wil hij winnaarmentaliteit creëren. Ik heb verhalen over Adriaanse gehoord dat hij boos kan worden. Van Marc Janko hoorde ik dat. Die heeft hem meegemaakt bij Red Bull Salzburg. Dat is bij Twente tot nu toe nog meegevallen."

De Jong vindt het wel tijd dat er wordt ingegrepen. "Nou... het is niet zo dat we er heel goed voorstaan op dit moment. Ik vind de achterstand op AZ heel groot. Daar moeten we echt wat aan doen", zegt hij stellig. "Het kan beter."

In het magazine van NUsport, dat nu in de winkel ligt en tevens online te bestellen is, staat deze week een uitgebreid interview met Luuk de Jong. De spits van FC Twente gaat daarin onder meer diep in op zijn rol als marketingproduct en toekomst bij Oranje.