AMSTERDAM - Paul Römer verwacht dat er maandagavond weinig gebeurt tijdens de ledenraadvergadering van Ajax.

“Er zal weinig uitkomen. Ja, er komt een nieuw interim-bestuur”, meldde het lid van de raad van commissarissen (rvc) in De Wereld Draait Door.

Römer vindt niet dat de rvc met de benoeming van Louis van Gaal tot algemeen directeur Johan Cruijff een mes in de rug stak.

“We waren vier, vijf maanden aan het zoeken. Alles verliep keurig volgens de regels. De vergadering was netjes uitgeschreven, maar Johan was er niet. Dit was de enige mogelijkheid om te zorgen dat er een goede directie zou komen.”

Concluderend stelt Römer: “Het is inhoudelijk een goede zet, die niet elegant was.”

Propaganda

Römer hekelde de rol van De Telegraaf. “Zij zijn verantwoordelijk voor doodzieke, tendentieuze berichtgeving. Ze hebben geen journalistieke mores. Het zijn hele leugens en halve waarheden. Aan hoor en wederhoor doen ze niet. Het is propaganda.”

''Mensen binnen Ajax durven zich niet uit te spreken omdat ze bang zijn de volgende dag door De Telegraaf aangepakt te worden.''

Het rvc-lid verwijt het de krant dat Marco van Basten geen algemeen directeur van Ajax werd. ''Van Basten is bewust kapot gemaakt op een manier waar de honden geen brood van lusten.''

Niet bang

Voor de juridische stappen die Cruijff en een aantal jeugdtrainers nemen tegen de benoeming van onder anderen Van Gaal is hij niet bang.

''Wij hebben procedureel alle goede stappen genomen. Als de rechter Cruijff toch gelijk geeft dan zou dat betekenen dat we een fout hebben gemaakt, maar daar gaan we niet van uit.''

Brief

Oud-speler Keje Molenaar, lid van de ledenraad, vertelde onlangs dat rvc-voorzitter Steven ten Have in een eerder stadium aan de directie van De Telegraaf heeft gevraagd met de column van Cruijff te stoppen en ook chef-sport Jaap de Groot naar de achtergrond te schuiven.

In een brief liet de directie daarop weten dat de krant niet van plan was het redactionele beleid ten aanzien van Ajax te wijzigen.

Cruijff mocht die brief ondanks herhaalde verzoeken niet inzien van Ten Have en de andere commissarissen.

Volgens Molenaar heeft de brief van de directie van De Telegraaf aan de rvc van Ajax een belangrijke rol gespeeld in het hoog opgelopen conflict tussen Cruijff en de vier andere commissarissen.