AMSTERDAM - De 22 aanwezige leden van de ledenraad van Ajax hebben maandagavond na twee uur vergaderen nog geen stelling genomen in het conflict tussen Johan Cruijff en de vier overige commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers.

Ze hebben de vergadering even na 21.30 uur voor een kwartiertje geschorst. De bedoeling is dat ze vervolgens verder praten.

Het is ook nog niet duidelijk wie zitting gaan nemen in het nieuwe interim-bestuur dat de mening van de ledenraad op 12 december bij de algemene vergadering van aandeelhouders gaat verkondigen.

De raad van commissarissen zelf is maandagavond niet aanwezig. De leden nemen in de Arena een beslissing welke lijn te volgen. De keuze is tussen de visie van Johan Cruijff en die van de overige commissarissen.

Van Gaal

Die keuze is noodzakelijk omdat de andere vier commissarissen onlangs zonder Cruijffs medeweten een nieuwe directie bestaande uit Louis van Gaal, Martin Sturkenboom en Danny Blind benoemde.

Cruijff en tien jeugdtrainers kondigden zondag juridische stappen tegen die aanstellingen aan. Volgens hen zijn de aanstellingen niet rechtsgeldig en in strijd met het voetbaltechnisch beleid.

Zo stelden de vier commissarissen Blind aan als technisch directeur terwijl die functie in de plannen van Cruijff was gesneuveld.

Molenaar

Keje Molenaar zei aan het begin van de avond, kort voor de vergadering, dat hij rekende op een spannend overleg. Dat verklaarde de advocaat nadat hij met zijn auto honderden medestanders van Cruijff was gepasseerd.

Molenaar is een van de 24 leden van de ledenraad en zoals bekend een aanhanger van Cruijff. Twee leden zijn verhinderd: Leo van Wijk, jeugdvriend van Cruijff, en Kees Timman.