AMSTERDAM - Hoewel AZ de afgelopen maanden de zeges aaneenrijgt en al sinds 25 september de ranglijst in de eredivisie aanvoert, denkt algemeen directeur Toon Gerbrands van de Alkmaarders nog niet aan de landstitel.

“Het woord kampioenschap valt voorlopig nog niet bij AZ”, zegt Gerbrands in het nieuwe magazine van NUsport. “Als we in februari nog steeds bovenaan staan, gaan we eens verder kijken.”

De eerste plaats die AZ bekleedt, verbaast Gerbrands. “Wij dachten voor het seizoen nog: als we dit jaar Europees voetbal halen, dan is dat een hele prestatie. Dat zou voor de achtste keer in negen jaar zijn, dat kan bijna niemand in Nederland ons nazeggen.”

Ambitie

Volgens Gerbrands zou AZ het met een plek in de subtop al prima doen. “Als we dit seizoen zestig punten halen en vierde worden, dan gaat de vlag uit en halen we taart. Je moet het bereiken van je doelstellingen altijd vieren.”

“Euforie bestaat hier niet. Ooit was het onze ambitie om ons tussen de topclubs te nestelen. Dat is het nu niet meer, we hebben een stap terug gezet.”

Lees het volledige interview met Gerbrands, over onder meer de periode na de val van Dirk Scheringa en de samenwerking met Louis van Gaal, in het nieuwe magazine van NUsport. Dit nummer ligt vanaf dinsdag in de winkels en is online te bestellen.