AMSTERDAM - Johan Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax nemen juridische maatregelen tegen de benoemingen van Martin Sturkenboom, Danny Blind en Louis van Gaal bij Ajax.

Volgens Cruijff en de coaches Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Bryan Roy, Ronald de Boer, John Bosman, Jaap Stam, Marc Overmars, Michel Kreek, Orlando Trustfull en Dean Gorré zijn de aanstellingen niet rechtsgeldig en in strijd met het voetbaltechnische beleid van Ajax.

Wat de juridische stappen precies inhouden, is nog onduidelijk.

Beleid

De commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers maakten vorige week woensdag bekend Van Gaal te benoemen tot de nieuwe algemeen directeur, Martin Sturkenboom als algemeen directeur ad interim en Danny Blind als technisch directeur ad interim.

De aanstelling van Blind, die maandag begon met zijn werkzaamheden als technisch directeur, is wat betreft Cruijff en een groep van tien jeugdtrainers in strijd met het voetbaltechnische beleid van Ajax.

Dat beleid is volgens de groep omarmd door zowel de ledenraad als de raad van commissarissen en wordt sinds september 2011 door de trainers uitgevoerd. Hoofdtrainer Frank de Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp zijn sinds de invoering verantwoordelijk voor het technische beleid, waarbij de functie van technisch directeur is geschrapt.

Bezwaren

De bezwaren richten zich niet op de personen van Sturkenboom, Blind en Van Gaal, maar op het niet naleven van het voetbaltechnische beleid, zo staat in een verklaring van Cruijff en de trainers.

Cruijff is als lid van de raad van commissarissen niet gekend in de benoemingsbesluiten van Van Gaal, Sturkenboom en Blind. De voormalige nummer 14 en de jeugdtrainers vinden de handelswijze van Ten Have, Davids, Römer en Olfers ontoelaatbaar.

De ledenraad van Ajax komt maandag bijeen en neemt tijdens een speciale vergadering stelling in de machtsstrijd.