AMSTERDAM - Excelsior heeft zondag de laatste plaats in de eredivisie overgedaan aan VVV-Venlo. De formatie uit Rotterdam speelde met 1-1 gelijk tegen ADO Den Haag.

De wedstrijd op Woudestein was zondag nog geen minuut oud of er stond al 1-0 op het scorebord. Leen van Steenstel trapte na 57 seconden van dichtbij binnen na collectief geklungel in de Haagse defensie.

ADO moest door de achterstand onmiddellijk ten aanval en deed dat ook. De ploeg trad echter danig verzwakt aan. Coach Maurice Steijn kon niet beschikken over Wesley Verhoek, Gabor Horváth, Lex Immers en Aleksandar Radosavljevic.

ADO legde wel combinaties op de mat, maar veel stootkracht zat er niet, en al helemaal niet na het uitvallen van spits John Verhoek na een charge van Daan Smith (geel).

Betonvoetbal

Excelsior maakte het de Hagenaars ook moeilijk door betonvoetbal. De ploeg van John Lammers speelde zonder vleugels en trok zich bij Haags balbezit massaal terug in de eigen zestien. Wanneer de bal toch door de muur sijpelde, stond daar de bekwame doelman Wesley de Ruiter.

In de tweede helft schakelde ADO naar een hogere versnelling. Excelsior moest ver terug, te ver. Na amper anderhalve minuut werd De Ruiter gepasseerd door Verhoeks vervanger Mike van Duinen. Joost Broerse redde op de lijn.

Hangen en wurgen

De verdiende gelijkmaker viel in de 59e minuut. ADO's beste man Jens Toornstra prikte de bal door een woud van benen in de hoek, 1-1. Het gebrek aan scorend vermogen brak de bezoekers op in de jacht op de overwinning. Met hangen en wurgen trok Excelsior de 1-1 over de streep.

Zowel Excelsior als VVV-Venlo bezit zeven punten. De Rotterdammers hebben een beter doelsaldo. ADO bezet de veertiende plaats met vijftien punten.