AMSTERDAM - De ledenraad van Ajax neemt maandagavond tijdens een speciale vergadering stelling in de machtsstrijd tussen Johan Cruijff en de overige vier commissarissen van de Amsterdamse club. 

Dat is nodig omdat de voormalige nummer 14 vorige week heeft aangegeven dat hij niet verder wil samenwerken met Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers.

"Want daarvoor is echt veel te veel gebeurd'', zei Cruijff op het parkeerdek van de Arena.

Cruijff is woest op het viertal sindsdien hij weet dat ze achter zijn rug Louis van Gaal als algemeen directeur hebben vastgelegd. Ten Have, voorzitter van de rvc, bood vorige week zijn excuses aan voor die manier van handelen.

Voor de clubicoon is dat niet voldoende. Cruijff wil dat de 24 leden van de ledenraad stelling nemen in het conflict dat volgens hem niet meer kan worden opgelost.

Voorkeur

Het is gissen naar de voorkeur van de ledenraad. Wel is het waarschijnlijk dat de winnaar van de stemmingsronde slechts op een krappe meederheid kan rekenen. Vandaar ook dat Aron Winter speciaal vanuit Canada overkomt om de vergadering te bezoeken.

Winter hoort bij de zeven oud-spelers die vorig jaar op aandringen van Cruijff zitting hebben genomen in de ledenraad.

Scenario's

Grofweg zijn er maandagavond in de Arena drie scenario's mogelijk. Zo kan de ledenraad zich achter Cruijff scharen. In dat geval kunnen de vier overige commissarissen wegens gebrek aan vertrouwen van de vereniging Ajax opstappen. Wanneer ze dat niet doen, dreigt een gang naar de rechtbank.

Een andere mogelijkheid is dat de 24 leden Ten Have, Davids, Römer en Olfers steunen. Cruijff zou dan kunnen besluiten om Ajax opnieuw de rug toe te keren.

''Maar dat ben ik eigenlijk niet van plan'', zei hij vorige week al. De ledenraad kan ook het vertrouwen in de voltallige rvc opzeggen, hetgeen Cruijff de mogelijkheid biedt om als adviseur bij Ajax aan de slag te blijven.

Aandelen

De leden van Ajax bezitten 73 procent van aandelen van de club. De verwachting is dat een nieuw interim-bestuur, dat maandagavond wordt geformeerd, het standpunt van de ledenraad op 12 december overneemt op de algemene vergadering van aandeelhouders.

Ook tijdens die ontmoeting kan geen definitief besluit vallen omdat de stemmingsronde van de ledenraad niet meer mag worden opgenomen in de agenda van de algemene aandeelhoudersvergadering.

Pas volgend jaar na een nog uit te schrijven nieuwe vergadering weten ze bij Ajax dan waar ze aan toe zijn.