ALKMAAR – Koploper AZ verloor dit seizoen pas vijf punten. Alle acht de thuiswedstrijden in het Afas Stadion werden omgezet in winst. Aanvoerder Niklas Moisander is behoorlijk verrast door de uitstekende eerste seizoenshelft waaraan de Alkmaarders bezig zijn.

"Dit is eigenlijk ongelooflijk. Niemand had dit van ons verwacht", zegt hij in gesprek met NUsport.

"Ook wij als spelersgroep niet. Wie ons voor aanvang van dit seizoen voorspeld had dat we er na dertien wedstrijden zo goed voor zouden staan, hadden we voor gek verklaard."

Vrijdagavond won AZ verdiend met 2-0 van FC Utrecht. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek was ruim twee weken geleden in eigen huis ook al veel te sterk voor ADO Den Haag (3-0).

In thuiswedstrijden hebben jullie een indrukwekkend doelsaldo, met negentien treffers voor en twee tegen. Tegenstanders hebben vaak al vroeg in de gaten dat er niets te halen valt.

"We zijn ontzettend dominant in Alkmaar, meer nog dan in uitwedstrijden. Dat stralen we ook uit. Tegen Utrecht speelden we niet zo goed als tegen ADO, maar ik had geen moment het gevoel dat we punten zouden verliezen."

"Het AZ van vorig seizoen nam soms te veel risico’s wanneer het lang 0-0 bleef, terwijl je tegen Utrecht zag dat we veel geduld hadden. We creëerden niet eens veel kansen, maar beschikken gelukkig over Rasmus (Elm, red.) die met zijn vrije trap de score opende."

"We zijn als team en individueel duidelijk een stap verder dan vorig jaar. Daar speelt de trainer een grote rol in. We zijn heel fit en iedereen bij ons is bereid om voor elkaar te werken. Dat zie ik niet bij al onze concurrenten."

Hoe is dat mogelijk?
"Dat is moeilijk aan te geven. Het heeft met conditie, scherpte en ervaring te maken. Wij hadden vorig seizoen een beetje het probleem dat Ajax nu heeft. We hadden moeite om na een Europese wedstrijd in de eigen competitie te presteren."

"Ons voordeel is dat we grotendeels dezelfde ploeg hebben als vorig jaar hebben. Dat bijvoorbeeld PSV op gang moest komen is logisch met zo veel nieuwe spelers. Dat begint nu pas echt als team te draaien."

Over de titel wil bij AZ bijna niemand het nog hebben. Maar het zal lekker zijn dat jullie met de zege op FC Utrecht de druk voor dit weekeinde weer bij de andere topploegen hebben gelegd.

"Zeker, het is fijn dat wij op vrijdagavond al in actie moesten komen. Ik ga heerlijk languit op de bank de wedstrijden van zaterdag en zondag volgen. Maar we zullen niet eerder dan in de winterstop aan de titel gaan denken hoor, geloof me."

"Maarten Martens en ik hebben het kampioensjaar meegemaakt en toen ging dat precies zo. De weg is nog heel lang. Ik heb laatst FC Twente – PSV gezien en was onder de indruk van het hoge niveau van beide teams. Als je ziet hoe sterk zij zijn en weet dat ook Ajax zich misschien ook nog omhoog gaat werken, dan besef je dat wij niet rustig aan kunnen doen."

Jij schrijft Ajax nog niet af voor het kampioenschap?
"Niet helemaal, nee. Zij hebben vorig seizoen laten zien dat ze kunnen terugkomen. Er kunnen gekke dingen gebeuren. Als wij een keer onderuit gaan komt er ook meer druk op ons te staan. Maar meerdere keren op rij verliezen? Het lijkt me niet dat ons dat nog overkomt."