AMSTERDAM - Feyenoord kan misschien op korte termijn al weer investeringen in de spelersgroep gaan doen. De Rotterdamse club wordt mogelijk versneld door de licentiecommissie van de KNVB uit categorie 1 gehaald.

Het financieel herstel dat Feyenoord in het boekjaar 2010-2011 heeft weten te realiseren en de prognose voor het huidige seizoen zijn dermate goed dat de club eerder dan verwacht in categorie 2 wordt ingedeeld.

Eigenlijk was het de doelstelling om in de herfst van 2012 uit categorie 1 te treden. Reden voor het bovenverwachting goed presteren, is de verkoop van enkele spelers zoals Leroy Fer, Luc Castaignos en Georginio Wijnaldum.

Ook de investeringen van de Vrienden van Feyenoord en de getoonde begrotingsdiscipline zorgen voor goede cijfers.

Dertig miljoen

Uit onderzoek van NUsport, begin oktober, bleek al dat het financieel herstel van Feyenoord vlotter liep dan verwacht. Voorzitter van de Vrienden van Feyenoord, Pim Blokland, gaf toen al aan dat de gehoopte dertig miljoen reeds zo goed als binnen was.

Winst

Feyenoord verwacht dit voetbalseizoen vier miljoen euro winst te maken. De club maakte dat woensdag bekend. De winst zal door Feyenoord gebruikt worden om de schuldenlast verder te verlagen.

''Het gaat voor wat betreft de financiën nu op alle fronten echt rap de goede kant op, al kan het natuurlijk niet snel genoeg gaan'', aldus Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord.

Transfermarkt

Feyenoord verwacht zich nu ook zelf snel weer op de transfermarkt te kunnen begeven. ''Er is volop licht aan het einde van de tunnel, maar we zijn er nog niet. Het is zaak juist nu de getoonde discipline te handhaven om echt de laatste stappen naar volledige gezondmaking te zetten."

"Uiteraard gaan we ook alles op alles zetten om de selectie in elk geval in de zomer verder te versterken.''

Feyenoord zal dat dan doen met transfervrije spelers. ''En al is dat natuurlijk een uitdaging, ik zie daartoe wel degelijk voldoende mogelijkheden'', zegt technisch directeur Martin van Geel.