AMSTERDAM - Bondscoach Joachim Löw van Duitsland zal dinsdag tegen Nederland minder experimenteren dan afgelopen vrijdag tegen Oekraïne (3-3).

Tot verrassing van de volgers en zijn spelers bestreed Löw de medeorganisator van het EK in een 3-5-2-systeem.

“Dat was eenmalig”, zegt de keuzeheer nu tegen het Duitse Sport 1. “De spelers weten ook dat ik normaal gesproken niet van systeem verander. Ik wilde alleen zien hoe de ploeg reageert op een onverwachte wijziging van tactiek.”

Druk

Met het 3-5-2-systeem wilde Löw meer druk uitoefenen op de opponent. “Ik heb vastgesteld dat ploegen zich tegen ons steeds meer ingraven. Het counterspel dat ons vorig jaar op het WK veel succes opleverde, zal minder eenvoudig te hanteren zijn.”

Hoewel Duitsland dit kalenderjaar pas één keer de ‘nul’ hield, maakt de bondscoach zich geen zorgen over de defensieve staat.

Onrustig

“We wonnen tien keer achtereen in de voorronde, dan moet je niet onrustig worden na een 3-3 gelijkspel tegen de EK-gastheer. Tijdens elke eindronde behoren we tot de teams met het minste aantal tegentreffers.”

Löw heeft zijn EK-selectie overigens bijna rond. “Er zijn niet meer zoveel plaatsen te vergeven. Alle kandidaten hebben we in het vizier. Het is onwaarschijnlijk dat ik een verrassende naam à la David Odonkor in 2006 zal oproepen.”

Geen angst

Löw ziet overigens geen reden om Oranje te vrezen. ''We zijn niet bang voor Nederland. Dat lijkt me niet aan de orde."

Hij verwacht een aantrekkelijke wedstrijd. ''Beide teams spelen altijd om te winnen. Het wordt een aanvallend en interessant duel. Het is een grote uitdaging om tegen de nummer twee van de wereld te spelen."

Özil

Löw verklapte alvast dat Mesut Özil een basisplaats krijgt tegen Oranje. De inzetbaarheid van Miroslav Klose is nog steeds twijfelachtig. De knie van de spits wordt maandagavond nog getest op de training.

Löw prees de speelwijze van het Nederlands elftal. ''Ze beheersen de aanvallende stijl goed. Het is moeilijk ze daarin te overtreffen."

Rivaliteit

De rivaliteit tussen beide landen is volgens Löw de afgelopen jaren minder geworden. ''Duitsland tegen Nederland blijft speciaal, maar het is niet meer zoals vroeger."

"Toen waren het altijd harde wedstrijden met veel incidenten. Nu spelen er veel Nederlanders in de Bundesliga die Duitsland als hun tweede thuis beschouwen."

Löw verwacht dan ook een rustig duel. ''Het is voor beiden een test die geen invloed heeft op het EK van volgend jaar. We zullen allebei verstandig zijn. Uiteraard willen we winnen, maar niet met te veel agressie."