AMSTERDAM - Willie Overtoom stelt zich beschikbaar voor het nationale elftal van Kameroen. "De procedure om een Kameroens paspoort aan te vragen, is in werking gezet", vertelt de middenvelder van Heracles Almelo in de Telegraaf.

"Als alles goed gaat, kan ik in februari mijn eerste interland spelen."

Overtoom werd in Kameroen geboren, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Bij Oranje kwam hij in het verleden uit voor diverse jeugdelftallen.

Toen de voetbalbond van zijn geboorteland hem onlangs benaderde, twijfelde hij lang. "Omdat beide landen goed voelen. Ik heb bekeken waar ik het meeste aan spelen zou kunnen toekomen."

Na een gesprek met bondscoach Denis Lavagne en Ajacied Eyong Enoh ging Overtoom overstag.

Gebrek aan creativiteit

"Kameroen heeft een solide defensie, veel verdedigende middenvelders en met onder anderen Samuel Eto'o een goede aanval."

"Aan aanvallende middenvelders, zoals ik, is een gebrek. Ik merkte aan alles dat men me graag wil hebben."

Verder ontwikkelen

''Willie heeft het vooruitzicht dat hij veel interlands kan spelen'', zei zijn zaakwaarnemer Winnie Haatrecht maandag.

''Het gaat Willie vooral om het technische beleid'', zegt Haatrecht. ''Hij wil zich verder ontwikkelen en op een hoger podium voetballen dan de eredivisie."

"Die garantie heeft hij bij Kameroen en niet bij het Nederlands elftal. Voor zijn positie is in Oranje veel concurrentie. Hij is ook nog niet één keer geselecteerd.''

Procedure

Kameroen volgt Overtoom al geruime tijd. ''Willie speelt al drie jaar lang elke wedstrijd negentig minuten zonder blessures en is daarmee een interessante speler voor Kameroen."

"Hij hoeft alleen maar een paspoort aan te vragen, de nationaliteit heeft hij al. Normaal gesproken duurt die procedure zes tot acht weken'', aldus zijn zaakwaarnemer.

Willie

De nieuwe bondscoach van Kameroen, de Fransman Denis Lavagne, heeft Overtoom nog niet in actie gezien.

Hij komt op 9 december naar de wedstrijd tussen Heracles en ADO Den Haag kijken.

De bond van Kameroen heeft ook al nagedacht over de naam die de spelbepaler van Heracles op het nationale shirt zal dragen. ''Die naam wordt Willie'', aldus Haatrecht.