DEN HAAG - Het Nederlands elftal is in oefenwedstrijden op vreemde bodem al jarenlang ongeslagen, maar wacht tevens al ruim drie jaar op een zege.

De laatste zeven oefeninterlands die 'uit' werden gespeeld, eindigden in een remise. De laatste zege van Oranje was in maart 2008 bij Oostenrijk (3-4).

Het Nederlands elftal verloor in augustus 2007 bij Zwitserland voor het laatst een oefeninterland in een ander land (2-1). Sindsdien is Oranje negen wedstrijden op rij ongeslagen. Dinsdag oefent de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk in Hamburg tegen Duitsland.

1988

Oranje keert daardoor terug op de plek waar in 1988 een van de meest aansprekende overwinningen in de historie van het Nederlandse voetbal werd behaald.

Het Nederlands elftal rekende in Hamburg onder leiding van Rinus Michels in de halve finale van het EK af met gastland West-Duitsland (2-1) en veroverde vervolgens enkele dagen later de Europese titel.

Oranje neemt het voor de derde keer in Hamburg op tegen Duitsland. In 1923 bleef de burenruzie op Sportplatz Hohe Luft zonder doelpunten (0-0), waarna Oranje in 1988 in het Volksparkstadion een heroïsche zege boekte. De Imtech Arena, het stadion waar dinsdag de oefenwedstrijd tegen Duitsland wordt gespeeld, is gebouwd op de plek van het oude Volksparkstadion.

Balans

Het Nederlands elftal staat dinsdag voor de 38e keer tegenover Duitsland. De historische balans is licht in het voordeel van de 'Mannschaft', die dertien keer won. Oranje zegevierde tien keer, veertien duels eindigden onbeslist. De doelcijfers zijn ook in Duits voordeel: 72-63.

De eerste ontmoeting met Duitsland was in 1910 in Arnhem (4-2), de laatste in 2005 in Rotterdam (2-2).

Oranje nam het voornamelijk in oefenwedstrijden op tegen de Duitsers, 28 keer. Vier keer werd de 'burenruzie' op een EK uitgevochten, drie keer op een WK. Nederland en Duitsland zaten één keer in dezelfde groep in de WK-kwalificatie.