ISTANBUL - Voor Guus Hiddink zijn de dagen als bondscoach van Turkije geteld. De 65-jarige Achterhoeker zag tot zijn grote teleurstelling zijn ploeg vrijdagavond in Istanbul zwaar onderuit gaan tegen Kroatië: 0-3.

De return dinsdag in de play-offs voor een EK-ticket in Zagreb is daardoor een vrijwel kansloze opgave voor de Turken.

Voor Hiddink wordt het de tweede mislukte campagne als bondscoach op rij. Twee jaar geleden struikelde hij met Rusland in de play-offs voor een WK-ticket. Toen was Slovenië te sterk.

Het duel was door het scoreverloop een lijdensweg voor Hiddink, die met name in de tweede helft zwaar onder vuur lag bij het boze publiek. Massaal riepen de Turkse fans om zijn ontslag. Hiddink zal na de uitschakeling dinsdag in Kroatië zeker vertrekken, maar de vraag is nu of hij de return nog haalt na de emotionele afgang in Istanbul.

Dramatisch

Voor ruim 50.000 toeschouwers begon Turkije dramatisch aan de wedstrijd. Al in de tweede minuut kon Ivica Olic de score openen uit een voorzet van Vedran Corluka. Na ruim een halfuur verdubbelde Mario Mandzukic de marge (0-2).

Het Turkse publiek reageerde eerst vol ongeloof op de pijnlijke achterstand voor de thuisploeg, die zich geen raad wist met het vele balbezit. Na de tweede Kroatische treffer werd de stemming in het stadion onvriendelijk. De Turkse fans lieten hun frustraties de vrije loop en namen daarbij uiteraard ook Hiddink op de korrel.

Morrende menigte

Na de pauze nam de woede in het stadion snel toe, zeker nadat Corluka de stand in de 51e minuut op 0-3 had gebracht. Turkije voetbalde daarna alleen nog maar tegen zichzelf en tegen de morrende menigte, die het geploeter van de thuisploeg met hatelijk applaus begeleidde.

Ver voor het eindsignaal liep het stadion al leeg. De hoop op het EK-ticket en het vertrouwen in Hiddink zijn in Turkije na vrijdagavond volledig verdwenen.