ALKMAAR - Pas 22 is de doelman van de minst gepasseerde defensie in de eredivisie. Esteban heeft zich bij AZ in een mum van tijd ontwikkeld tot een betrouwbare sluitpost. De Costa Ricaan incasseerde slechts acht tegentreffers in de eerste elf competitiewedstrijden, een clubrecord.

Na een onwennige start heeft Esteban duidelijk zijn plek gevonden in Alkmaar.

''Ik maakte aan het begin een paar fouten, maar dat hoort erbij. Ik moet fouten maken om verder te komen. Daar moet ik me dan niet druk om maken'', stelt de doelman vast.

De omschakeling van Costa Rica naar de eredivisie viel hem zwaar. ''Hier is het veel professioneler. Dit is toch een ander niveau. Ik moet nog heel veel leren.''

Esteban haast zich om te zeggen dat hij een ijzersterke defensie voor zich heeft. Vooral aanvoerder Niklas Moisander maakt indruk op hem. Toch kreeg de keeper zondag weer even de kans om zich te onderscheiden.

Knappe redding

AZ kwam in de slotminuten op voorsprong bij Heracles Almelo. Met een knappe redding in blessuretijd op een vrije trap van Willie Overtoom behoedde Esteban zijn ploeg voor puntenverlies.

De man uit Siquirres kreeg dit seizoen de moeilijke taak om Sergio Romero op te volgen. De Argentijn ontpopte zich in Noord-Holland tot international en pakte de titel met AZ. Esteban leerde vorig seizoen veel van zijn voorganger. ''Ik had een goede band met hem. Keepers proberen elkaar altijd te helpen. Dat deed hij ook bij mij.''

Romero vertrok afgelopen zomer naar Sampdoria. Esteban heeft eigenlijk geen contact meer: ''Ik weet zijn telefoonnummer niet. Ik heb geen idee waar hij nu woont, maar ik wil hem graag nog eens spreken.''

Romero viel aan het einde van zijn periode bij AZ vooral op door zijn discutabele gedrag. Hij kwam te laat terug van interlands en moest zelfs een maand salaris inleveren.

Nederlandse les

Coach Gertjan Verbeek liet zich onlangs ontvallen dat het dit seizoen wellicht beter gaat met AZ omdat er minder Zuid-Amerikanen in de selectie zitten. Esteban vermoedt dat communicatieproblemen de oorzaak waren. Zelf heeft hij daar weinig last van. Zijn Engels wordt steeds beter en hij meldt zich twee keer in de week trouw bij de Nederlandse les.

Esteban werkt aan zichzelf om zijn grote doel te bereiken. ''Ik ben ambitieus. Ik wil keepen bij het beste team van de wereld.'' Verbeek hoeft dan ook geen streken te verwachten van zijn doelman. ''Ik hou wel van feesten, maar alleen als het kan. Ik ben een rustige en koele jongen die vooral graag thuis zit om uit te rusten.''