AMSTERDAM - FC Groningen heeft zondagmiddag geen enkele moeite gehad met Feyenoord. In eigen huis lag de bal binnen de minuut voor het eerst in het doel. Een kwartier later stond de teller al op drie. Uiteindelijk keerden de Rotterdammers met een 6-0 nederlaag huiswaarts.

Ronald Koeman reisde met een ongeslagen status als coach af naar de Euroborg. De vorige zes duels dat hij als trainer op de bank zat tegen FC Groningen werden allemaal gewonnen. Al na 45 seconden moest hij vrezen voor het behoud van die perfecte score.

Dusan Tadic liep vanaf de flank het strafschopgebied in en haalde vernietigend uit. Doelman Erwin Mulder moest een antwoord op het schot schuldig blijven waardoor de Rotterdammers tegen een wel hele snelle achterstand aankeken.

Goede gevoel

Het hoge niveau dat de spelers van Koeman in de Klassieker tegen Ajax van een week geleden (1-1) lieten zien, lijkt spoorloos verdwenen. Na de onverwachte zeperd in het midweekse bekerduel met Go Ahead Eagles, was het na twintig minuten al duidelijk dat er ook in Groningen niets te halen viel.

Eerst was het Maikel Kieftenbeld die na een kwartier spelen van een meter of 25 aanlegde en de niet onhoudbaar ogende bal langs Mulder zag verdwijnen. Twee minuten later tikte Petter Andersson de bal ook simpel het Rotterdamse doel in en was het duel al beslist.

Feeststemming

De ruime voorsprong zorgde voor een uitbundige feeststemming op de Groningse Koeman-tribune. Niet alleen Ronald, maar ook broer Erwin en vader Martin Koeman speelde voor de club uit het hoge noorden.

Pas na het trio Groningse doelpunten waagde Feyenoord zich voor het eerst in de buurt van het doelgebied van Brian van Loo. De sluitpost van FC Groningen werd echter niet op de proef gesteld.

De thuisploeg haalde echter de voet van het gaspedaal en consolideerde de voorsprong. De bezoekers waren niet bij machte om daar iets tegen te doen en moesten toezien hoe Groningen het duel tot aan de rust simpel controleerde.

Aftroeven

Na rust probeerde Feyenoord aan te zetten, maar lukte het niet om de Groningers echt onder druk te zetten. De geduldige thuisploeg wachtte zijn kans af, die na een klein uur spelen zich voor deed.

Een sterke voorzet van Lorenzo Burnet werd door Leandro Bacuna op mooie wijze afgemaakt. Net als bij het doelpunt van Andersson viel het op met hoeveel gemak de Groningse aanvallers de verdedigers van Feyenoord in het eigen strafschopgebied aftroefden.

Rode kaart

De rampspoed bleef de bezoekers achtervolgen. Dani Fernandez werd met rood van het veld gestuurd. De kaart was echter onterecht. Scheidsrechter Björn Kuipers kon vanuit zijn positie niet zien hoe de hand van de Feyenoorder het gezicht van Burnet, die theatraal naar de grond ging, zeer licht raakte.

Virgil van Dijk en Suk Hyun Jun voerden de score in de slotfase nog verder op.

De 6-0 overwinning is de grootste zege van de noorderlingen ooit op Feyenoord. In 1986 werd het 4-1, mede dankzij twee doelpunten van Peter Houtman, de huidige stadionspeaker in De Kuip.