HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft de reeks van zeven competitieduels op rij zonder nederlaag zaterdag verlengd naar acht. ADO Den Haag werd met 4-0 verslagen. Bas Dost maakte na rust een hattrick via onder meer twee strafschoppen.

Na de twee ruime zeges van Heerenveen op rij - 1-4 voor de competitie bij FC Utrecht en de 6-1 tegen Harkemase Boys in het bekertoernooi - hoopte het thuispubliek opnieuw op een mooie voorstelling. Die kwam er niet.

Daarbij speelde vooral mee dat smaakmaker Oussama Assaidi niet in de wedstrijd zat. Na ruim een half uur liet hij zich, ogenschijnlijk niet fit, vervangen. De creativiteit moest daardoor komen van Filip Djuricic, maar de Serviër vond weinig steun.

Na zes minuten was Heerenveen al wel bijna op voorsprong gekomen. Rechtsback Daryl Janmaat haalde met links van twintig meter uit. De bal leek binnen te vallen, maar doelman Gino Coutinho kreeg er nog net een hand achter.

Op en neer

Daarna golfde het spel op en neer, maar in de buurt van het strafschopgebied speelden beide teams niets klaar. ADO Den Haag werd alleen een keer gevaarlijk door John Verhoek toen Janmaat te kort terugspeelde op doelman Brian Vandenbussche.

Toen iedereen zich al verzoend leek te hebben met een doelpuntloze eerste helft, was daar plots een splijtende pass van Djuricic, dwars door het Haagse centrum heen, waarna Luciano Narsingh de bal langs Coutinho werkte.

ADO Den Haag beet na rust feller van zich af en Lex Immers had binnen het uur gelijk moeten maken. Vandenbussche had echter een knappe reflex in huis op de inzet. Het was het enige serieuze wapenfeit van de bezoekers.

Beslissing

Daarna besliste Dost het duel door een penalty overtuigend te benutten, veroorzaakt door Christian Supusepa, die Narsingh in het strafschopgebied onderuit gewerkt. Het leverde de rechtsback bovendien rood op.

Kort daarop mocht Dost nogmaals aanleggen van elf meter, ditmaal na vasthouden door Gábor Horváth. Opnieuw schoot hij onberispelijk raak, om daarna bij de tweede paal zijn derde van de avond binnen te tikken.