ROTTERDAM - Door de winst met 1-0 op RKC Waalwijk heeft hekkensluiter Excelsior aansluiting gevonden in de stand van de eredivisie.

De tegenstander uit de middenmoot had een vreselijke avond. Ard van Peppen werkte de bal in eigen doel. Guy Ramos en Henrico Drost kregen de rode kaart.

Excelsior werd voor het duel tot zekere degradant verklaard als ook van RKC zou worden verloren.

De nederlaag met 0-3 tegen GVVV in het bekertoernooi na acht verliesbeurten in de eredivisie had niet veel goed gedaan aan de beeldvorming. De nummer laatst van de eredivisie moest en zou zich voor die afgang revancheren.

Agressief

In tegenstelling tot de voorgaande duels begonnen de Kralingers nu wel agressief. Centrale verdediger Leen van Steensel was in de spits geposteerd.

Na een paar gemiste kleine kansen kwam de ploeg na ruim een kwartier op voorsprong. Ard van Peppen tikte de bal langs zijn eigen doelman na een listige vrije trap van Joost Broerse, 1-0.

RKC stelde er weinig tegenover maar had bij rust niet op achterstand hoeven staan. Geoffrey Castillon kreeg in de dertigste minuut de bal aangeboden door Samuel Scheimann. De Ajax-huurling schoot hard, maar doelman Wesley de Ruiter redde.

In de veertigste minuut verscheen Evander Sno, aangespeeld voor Castillion, vrij voor De Ruiter. Zijn harde schoot ging voorlangs.

Slordig

In de tweede helft joeg RKC op de gelijkmaker. Net als voor rust werd slordig met de kansen omgesprongen. Doelman De Ruiter blonk uit. In de 58e minuut was Robert Braber het dichtstbij. Zijn schot raakte via de handschoen van De Ruiter de paal.

Een voortijdige beslissing ten gunste van Excelsior was de tweede gele kaart voor Ramos. In de 63e minuut werkte hij op de middenlijn nota bene Van Steensel tegen het kunstgras. Scheidsrechter Ruud Bossen trok resoluut geel en ook de rode kaart.

In de tachtigste minuut stond RKC zelfs met negen man. Drost tackelde de doorgebroken Roland Alberg. Direct rood voor de centrale verdediger.

Opluchting

Met twee man meer kreeg Excelsior kansen op een grotere overwinning, maar het maken van doelpunten was al een probleem en bleek dat nog steeds te zijn.

Het werd in de extra tijd zelfs nog benauwd of de drie punten binnen bleven, maar tot opluchting gebeurde dat.

Excelsior heeft met vijf punten aansluiting gevonden op de ranglijst en kan volgende week in een rechtstreeks duel in Venlo proberen langs VVV te gaan.