ZWOLLE - De Nederlandse trainersorganisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV) wil de tweede elftallen van betaaldvoetbalclubs voortaan onder meer weerstand en tegen sterkere tegenstanders laten spelen en pleit daarom voor een andere competitieopzet.

De belangenvereniging besprak woensdag dat idee tijdens de algemene ledenvergadering met de leden, zo zei directeur Gerard Marsman van de CBV vrijdag.

''Wij willen goed en grondig onderzoek'', aldus Marsman, die de Duitse en Spaanse competities als voorbeeld neemt. Daar voetballen tweede teams ook tegen eerste elftallen van clubs.

''De vrijblijvendheid moet eraf. We willen de jonge jongens op een passend niveau laten presteren. In de beloftencompetitie is nu geen ambiance om het beste van jezelf te laten zien.''

Extra competitie

Een mogelijkheid is om een extra competitie in te voeren, tussen de Jupiler League en de Topklasse. De beste teams van die nieuwe competitie zouden dan door kunnen stromen naar de Jupiler League. De CBV is over het onderwerp in gesprek met de KNVB en de clubs uit eredivisie en Jupiler League.

Pieter Huistra, trainer van FC Groningen, is een van de coaches die het voorstel aandroeg bij de CBV. ''Nadat spelers uit de A-jeugd komen is het van groot belang dat ze in een kwalitatief goede competitie komen te spelen. Een item wat eigenlijk al sinds de jaren '80 speelt'', zo zegt hij op de website van FC Groningen.

Twee divisies

''Dat lijkt ons als trainers ook nog steeds belangrijk en gezien de situatie in diverse buitenlandse competities lijkt ons dit een goed voorstel. De KNVB zal zich in de komende periode over de voor- en nadelen buigen.”

Volgens Huistra is het eerste voornemen om in het seizoen 2012-2013 de beloftenteams op te delen in twee divisies: een noordelijke en een zuidelijke.

Tien clubs, de nummers 1 tot en met 5 van de eindstand uit beide competities, zullen daarna strijden om het kampioenschap.