ARNHEM - John van den Brom viel woensdag naar eigen zeggen voor het eerst dit seizoen in de rust van een wedstrijd uit tegen zijn spelers. De coach van Vitesse vond de eerste helft van het bekerduel met ADO Den Haag ''niet om aan te zien'' en liet dat duidelijk merken.

Uiteindelijk stapte Vitesse wel als winnaar van het veld; het duel in Gelredome eindigde in 2-1.

''Slechte wedstrijden winnen. Dat hoort toch een beetje bij een topclub'', grapte Marco van Ginkel. ''Vorig seizoen was ons dit nooit gelukt, daarin is toch wel iets veranderd.''

De jonge middenvelder speelde woensdag opnieuw een belangrijke rol bij de Arnhemmers en stond aan de basis van het winnende doelpunt van Wilfried Bony.

Heel matig

De individuele klasse van sommige voetballers van Vitesse gaf volgens Van den Brom de doorslag.

''Als elftal was het heel matig. Maar ook al spelen we minder, we hebben toch de kwaliteiten om het verschil te maken. Want we maakten twee geweldige doelpunten'', zei de Amersfoorter. Naast Bony scoorde ook de Noor Marcus Pedersen.

Vitesse is daardoor dit seizoen nog steeds ongeslagen in eigen stadion. In de eredivisie wisten alleen SC Heerenveen en PSV een punt te pakken in Gelredome.

Oude tijden lijken daardoor weer een beetje te herleven in Arnhem. Eind jaren negentig waren clubs angstig als ze op bezoek moesten bij Vitesse, dat destijds een indrukwekkende serie ongeslagen resultaten neerzette. Nu wil Vitesse van de Gelredome opnieuw een onneembare vesting maken.

De komst van Van den Brom is volgens Van Ginkel belangrijk geweest. Vorig seizoen had Vitesse, dat eigendom is van de Georgier Merab Jordania, ook veel goede voetballers. Maar goede resultaten bleven onder leiding van de Spanjaard Albert Ferrer vaak uit.

''Van den Brom hecht veel waarde aan het teambelang'', aldus Van Ginkel. ''Zo doen we buiten trainingen en wedstrijden om vaak teamactiviteiten. We hebben veel voor elkaar over.''

Kampioen

Jordania wil met Vitesse graag binnen een paar jaar kampioen worden. Dit seizoen is de doelstelling om na jaren van afwezigheid deelname aan Europees voetbal te bewerkstelligen.

Van Ginkel: ''Alleen bij Ajax en AZ verloren we ruim. Verder hebben we goede resultaten neergezet. We gaan voor Europa, bij de eerste zeven clubs moeten we zeker kunnen eindigen.''