Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Ajax wil 'structureel bij laatste acht CL komen'

AMSTERDAM - Het doel van Johan Cruijff is Ajax te laten terugkeren bij de Europese top. Maar in eerste instantie richten de uitvoerende krachten, hoofd opleiding Wim Jonk en consorten, zich op de jeugd.
Door NUsport/Bart Vlietstra

Ze willen kinderen al vanaf jonge leeftijd handvatten meegeven waardoor ze meteen een hoger niveau krijgen.

“De basis moet omhoog en de basis is toch techniek. Als je geen goede aanname hebt dan kunnen we wel allerlei dingen erbij verzinnen met fysiek en zo, maar eerst moeten de basiselementen goed zijn”, zegt Jonk in het NUsport-magazine.

Champions League

Toch hoeven de fans niet bang te zijn dat de nieuwe machthebbers louter bezig zijn met de lange termijn.

“Op dit moment spelen we bij de top, Champions League. Maar we willen weer structureel bij de laatste acht komen. Daarvoor zul je alles moeten perfectioneren en creatief moeten zijn.”

Het wordt niet makkelijk, daar zijn de 'JC-volgelingen' zich van bewust. “Wij weten ook dat we niet op kunnen tegen het hele grote geld. Maar we leggen de lat hoog. Gaan terug naar het gedachtegoed waarmee Ajax altijd zijn successen heeft behaald. Techniek en positiespel.”

Ajax-onwaardig

Dat Cruijffs fluwelen revolutie al snel besmeurd raakte met bloed, betreurt de Volendammer. “Er is heel veel gezegd en geschreven. Wij hebben ons rustig gehouden in de pers, omdat alles wat wij zeiden toch verkeerd werd uitgelegd. Ik vond het allemaal Ajax-onwaardig. Het werd moddergooien.”

De handdoek gooien, is niet in Jonk opgekomen. “Ik ben op dat gebied positief ingesteld. Probeer naar oplossingen te zoeken, in plaats van achteruit te kijken en negatief te denken.” Glimlachend: “Maar goed, Ajax is nu eenmaal een club waar veel geluld wordt.”

In het NUsport-magazine van deze week, dat nu in de winkels ligt en online bestelbaar is, staat een uitgebreide reportage over de ontwikkelingen op De Toekomst, in de directiekamer en bij het eerste elftal.


Lees meer over:

AjaxJohan CruijffWim Jonk

Aanbevolen artikelen