AMSTERDAM - Met een vlammend schot redde Theo Janssen zaterdag in de slotfase van het thuisduel met AZ een punt voor Ajax (2-2). ,,Theo, Theo, Theo'', galmde het voor het eerst door de ArenA. De opgeluchte jury verkoos de middenvelder snel als 'man van de wedstrijd'.

Zo stapte de laatste weken zo chagrijnige Janssen eindelijk met een flauwe glimlach uit de kleedkamer. ''Natuurlijk wilden we hier winnen'', zei hij snel.

''Maar we maken uiteindelijk met tien man een achterstand van 0-2 ongedaan. Dan moet je wel een beetje tevreden zijn.''

Sigthorsson

Vanwege de blessure van Kolbeinn Sigthorsson speelde Janssen niet vlak voor zijn defensie, maar links op het middenveld.

Trainer Frank de Boer posteerde Siem de Jong in de spits en liet de van FC Twente overgekomen routinier op zijn vertrouwde positie links op het middenveld voetballen.

Vaak aan bal

Janssen kwam daardoor veel vaker aan de bal. Hij bediende zich niet alleen van risicoloze balletjes over de breedte van het veld, maar dacht ook aanvallend. Met als hoogtepunt de stuiterbal waarmee hij Ajax een punt bezorgde.

''Ik zat al een tijdje op zo'n schot te loeren'', keek de Arnhemmer terug. ''Ik kwam vaak aan de bal en kreeg ruimte. Zo'n schot had volgens mij al eerder gekund.''

De middenvelder baalde van de zoveelste valse start van Ajax in de laatste weken. ''We begonnen met goede intenties, maar verzuimden toch weer goed druk te zetten. Daardoor konden zij er met drie balcontacten doorheen spelen en liepen wij weer achter de feiten aan.

Pittige discussies

Dat leverde inderdaad pittige discussies in het veld op'', doelde hij onder meer op zijn felle woordenwisseling met Jan Vertonghen. ''Maar na 25 minuten hadden we het duel wel in handen.''

Grote vraag is of Janssen als linkshalf blijft voetballen. ''Het voelde vertrouwd'', glimlachte de middenvelder. ''Maar ik blijf er bij dat ik ook op die controlerende positie belangrijk kan zijn. Of ik nu diplomatiek ben? Ja, misschien moet ik ooit nog eens de politiek in.''

Dinamo Zagreb

Trainer Frank de Boer was iets duidelijker. ''Natuurlijk wisten we dat Theo dit ook kon'', zei hij. ''Als iets heel goed gaat, zou ik wel stom zijn als ik ga rouleren."

"Ja, jullie mogen er van uit gaan dat Theo dinsdag tegen Dinamo Zagreb in de Champions League ook als linkshalf begint'', stelde de oefenmeester, die Sigthorsson in ieder geval tot de winterstop moet missen.