HEERENVEEN - De Graafschap heeft zaterdag een punt bij SC Heerenveen veroverd: 1-1. Michael de Leeuw strafte kort voor rust een blunder van keeper Brian Vandenbussche af en maakte daarmee de openingstreffer van Sven Kums ongedaan.

Het was opvallend om te zien hoe gemakkelijk De Graafschap, spelend zonder de geblesseerd afgehaakte Rydell Poepon, in de openingsfase overeind bleef en bij vlagen zelfs de ploeg met het meeste balbezit was. Heerenveen speelde slordig en de opbouw was veel te traag.

De afstemming tussen Luciano Narsingh, Bas Dost en Oussama Assaidi was allesbehalve optimaal, waardoor het af en toe bijna kolderiek was om te zien hoe de spelers in de aanvalslinie elkaar in de weg liepen.

Openingstreffer

Het enige doelgevaar in de eerste veertig minuten kwam van schoten van afstand. Geen van die pogingen bracht de Belgische doelmannen Brian Vandenbussche (Heerenveen) en Yves De Winter (De Graafschap) in de problemen.

Toch was de stand bij rust 1-1. Assaidi liep zich weer eens stuk op een muur van tegenstanders, maar de bal belandde nog wel voor de voet van Kums. De Belgische middenvelder haalde hard uit en maakte zijn eerste treffer in Friese dienst.

Lang bleef die stand echter niet overeind, omdat Vandenbussche zich een minuut voor rust bij een hoge bal liet verrassen door de storende Yuri Rose en Michael de Leeuw vervolgens ongehinderd kon raak koppen: 1-1.

Fouten

Direct na rust greep Heerenveen wel het initiatief, waardoor de ploeg mogelijkheden kreeg. Kums schoot naast en Filip Djuricic kopte te zacht in na een voorzet van Narsingh. Maar de grootste kans voor de thuisclub kwam nadat Dost een voorzet van Youssef El Akchaoui terugkopte op de inkomende Kums. Zijn kopbal ging echter voorlangs.

De Graafschap herstelde zich daarna en Heerenveen verviel weer in de fouten van de eerste helft. Dost kreeg uit het niets nog kansen, maar koppend en struikelend over zijn eigen benen mikte hij naast.