AMSTERDAM - Jan Vertonghen vindt de ophef over de recente prestaties van Ajax overdreven. De regerend landskampioen wist in de laatste zes wedstrijden in de eredivisie, Champions League en KNVB beker alleen de amateurs van Noordwijk te verslaan. Toch raakt de Belg niet in paniek.

"Twente-thuis, PSV-uit en Real Madrid-uit, het zijn wedstrijden die je ook níet kunt winnen", wijst de aanvoerder van de Amsterdammers in het AD op het zware programma van de afgelopen weken.

Toch had ook Vertonghen het graag anders gezien. "De resultaten vielen tegen. Bij PSV speelden we niet best, maar tegen FC Twente waren we gewoon beter. Kregen we in de laatste minuut een goal tegen. Dat kan gebeuren."

De enige wedstrijd waarin Ajax het volgens de verdediger echt heeft laten liggen is het duel bij FC Groningen. "En meestal win je wel één van die wedstrijden in zo'n reeks. Nu niet. Maar dat is geen ramp, hoor."

'Moet lukken'

Het puntenverlies zorgt er echter wel voor dat de ploeg van coach Frank de Boer zaterdag tegen AZ hoe dan ook niet mag verliezen. Bij een nederlaag groeit het gat tussen Ajax en de koploper tot negen punten.

Vertonghen heeft het volste vertrouwen in een goede afloop. "Als we van AZ winnen, staan we er weer helemaal bij. En thuis van AZ winnen, dat moet lukken. Het is geen Real Madrid-uit."