AMSTERDAM - Trainer Frank de Boer moet in de aanloop van het thuisduel van Ajax met AZ flink puzzelen. 

De oefenmeester mist zaterdag zijn geblesseerde spits Kolbeinn Sigthorsson. Hij kan eveneens niet beschikken over zijn favoriete vleugelverdedigers Gregory van der Wiel en Nicolai Boilesen.

De Boer wilde vrijdag weinig kwijt over zijn nieuwe basisformatie. Siem de Jong, Dimitri Boelikin en zelfs Christian Eriksen kunnen Sigthorsson vervangen.

Als De Boer voor De Jong kiest, krijgt Theo Janssen een aanvallende rol en komt er op het middenveld een plaats vrij voor Eyong Enoh.

Anita

Vurnon Anita zal waarschijnlijk een van de afwezige vleugelverdedigers vervangen. De Boer heeft zijn selectie uitgebreid met jeugdspelers Ruben Ligeon en Dico Koppers.

Het duo krijgt echter geen basisplaats. De trainer van Ajax kiest waarschijnlijk tussen André Ooijer en Daley Blind. Hij mist verder de geblesseerde Lorenzo Ebecilio, Aras Özbiliz en Thulani Serero.

Ajax haalde slechts twee punten uit de laatste drie competitiewedstrijden. De Boer beschouwt AZ ook als een titelkandidaat maar ziet Ajax toch als favoriet voor de zege in de Arena

Eigen spel

''Wij gaan AZ aanpakken met ons eigen spel, zoals we dat altijd doen voor eigen publiek. We proberen dat ook in uitduels maar thuis lukt het even beter om de tegenstander onze wil op te leggen'', stelde hij.

De Boer: ''Gertjan Verbeek heeft met AZ een goed team gesmeed waarin het nu allemaal klopt. Ze bewegen veel, durven elkaar in te spelen. Het ziet er degelijk uit. AZ zit in een flow en wij proberen die even te doorbreken.''