ALKMAAR - Trainer Gertjan Verbeek van AZ kijkt vol vertrouwen uit naar de confrontatie met Ajax in Amsterdam.

De Alkmaarders zijn koploper van de eredivisie en gaan uit van hun eigen kracht.

''We zijn als team beter dan Ajax. Daar zijn de spelers ook van overtuigd", aldus Verbeek over de topper van zaterdag. ''Wij gaan ons niet aanpassen aan Ajax. Het maakt niet uit hoe ze spelen. We hebben er wel een antwoord op."

Verbeek trainde vrijdag gewoon voor publiek. Zijn collega Frank de Boer koos bij Ajax voor een besloten training. ''Maar Ajax heeft geen geheimen voor mij. Ik heb niet zo veel met besloten trainingen", legt Verbeek uit.

Zijn elftal is uitstekend begonnen aan het seizoen. AZ boekte zes zeges op rij en staat inmiddels al zes punten voor op nummer vier Ajax.

Ontspannen

Verbeek bereidt zich ontspannen voor op de confrontatie. ''De druk ligt bij Ajax. Voor ons is er zelfs bij een nederlaag weinig aan de hand, maar we kunnen wel een gat slaan."

AZ begint zaterdag wel aan de wedstrijd in de wetenschap dat het in 1980 voor de laatste keer won in Amsterdam.

''Ik heb mijn spelers ook gevraagd hoe het kan dat we steeds verliezen daar. Ze gaven allemaal hetzelfde antwoord. We tonen te veel ontzag voor Ajax. Met het vertrouwen dat we nu hebben moet dat beter gaan. De spelers zijn zeker van zichzelf", beschrijft Verbeek de goede sfeer in zijn team.

Test

Het duel is wel een test voor zijn jonge elftal dat in de meeste recente topwedstrijd tegen Feyenoord wel overeind bleef.

Over de speelstijl van zijn elftal hoeft Verbeek zich geen zorgen te maken. Hij speelt al weken in dezelfde formatie en het brengt, in tegenstelling tot afgelopen seizoen, ook in uitwedstrijden successen.

De coach verheugt zich dan ook vooral op de ontmoeting met Ajax. ''Het is een grote wedstrijd. Er ligt meer druk op. De media zitten er nog meer bovenop dan anders. Het is leuk om te kijken hoe mijn ploeg daar mee omgaat."

Elm

Rasmus Elm is dit seizoen misschien wel de belangrijkste man achter het succes van AZ. Verbeek is in de aanloop naar het duel met Ajax dan ook vol lof over de man die in de laatste zes wedstrijden tot scoren kwam.

''Elm heeft zo'n geweldig instinct als voetballer. Je kunt hem zelfs op doel zetten", zei Verbeek met een knipoog.

De coach keek met plezier naar zijn Zweedse middenvelder tijdens de overwinning op Oranje. ''Hij gaat zeker uitgroeien tot een bepalende speler voor Zweden."