KRAKOW - Het lot koppelde Turkije en Kroatië donderdag aan elkaar in de play-offs om plaatsing voor het EK van volgend jaar zomer. De Kroaten hadden liever een andere opponent getroffen dan de ploeg van bondscoach Guus Hiddink.

''Het wordt moeilijk voor ons. We mogen de uitdaging echter niet uit de weg gaan en we hebben er ook vertrouwen in'', reageerde de Kroatische assistent-bondscoach Aljose Asanovic.

''Voor het Kroatische voetbal is de ontmoeting met Turkije van groot belang.''

Aguz Cetin, assistent van Hiddink, was voorzichtig. ''Onze spelers hebben in de nationale competitie de komende weken een overvol programma. Dat is niet direct een voordeel.''

''Dat we de eerste wedstrijd thuis spelen vinden wij wel gunstig. We kunnen dan meteen een goed resultaat neerzetten.''

Hiddink speelde op het WK van 1998 in Parijs als bondscoach van het Nederlands elftal tegen Kroatië. Hij verloor die wedstrijd om de derde plaats destijds.

In de kwartfinale van het EK 2008 stonden de Kroaten en Turken ook tegenover elkaar. Toen won Turkije na strafschoppen.

Portugal

Verder speelt Estland tegen Ierland, ontmoet Tsjechië in de extra ronde Montenegro en komt Bosnië uit tegen Portugal. In 2004 was Portugal nog verliezend finalist op het toernooi.

''Deze loting biedt perspectief'', zei coach Paulo Bento in een eerste reactie. ''Met onze selecite moeten we zonder enige twijfel in staat zijn de eindronde te halen.'' Met Cristiano Ronaldo beschikt het land over één van de beste spelers van de wereld.

Nederland

De wedstrijden worden gespeeld op 11 of 12 november en (returns) 15 november. De vier winnnaars gaan naar het EK. De loting voor de eindronde is op 2 december in Kiev. Nederland is daarbij groepshoofd.

Twaalf landen zijn al geplaatst. Naast de organisatoren Polen en Oekraïne zijn dat de groepswinnaars Duitsland, Rusland, Italië, Frankrijk, Nederland, Griekenland, Engeland, Denemarken en Spanje. Zweden plaatste zich door de zege van afgelopen dinsdag als beste nummer twee.