MOSKOU - Bondscoach Dick Advocaat van Rusland heeft woensdag meer respect in met name de nationale media geëist voor zijn team.

De 64-jarige Hagenaar deed dat een dag na de royale zege op Andorra (6-0) waarmee de Russen het EK-ticket definitief veiligstelden.

''Ik hoop dat vanaf nu mijn ploeg niet meer zo hard wordt bekritiseerd als in het verleden'', moest hij even kwijt.

Russische oud-internationals lieten zich de laatste tijd niet al te positief uit over de voormalige bondscoach van Oranje.

Niet ideaal

"Goed, we hebben gewonnen, maar de ploeg van Advocaat kan nog steeds niet overtuigen'', betoogde oud-international Jevgeni Lovtsjev in zijn column in de Russische krant Sovietsky Sport. ''Het spel is nog lang niet ideaal.''

Ajacied Dmitry Bulykin hekelde het selectiebeleid van Advocaat, waardoor onder anderen de voormalige spits van ADO Den Haag niet meer in beeld is bij de nationale ploeg. ''Advocaat heeft van het Russische team zijn privéclub gemaakt'', sneerde hij.

Resultaat

Volgens de huidige international Roman Pavlioetsjenko, de aanvaller van Tottenham Hotspur, heeft Advocaat een voorkeur voor spelers van zijn voormalige club Zenit Sint-Petersburg.

''Ik ben niet hier in Rusland om iemand een plezier te doen'', merkte de 'kleine generaal' fijntjes op. ''Het gaat mij puur om het resultaat van het team. Wat de pers over mij zegt of schrijft, interesseert me helemaal niets meer. Daar loop ik inmiddels iets te lang voor mee.''

Vertrouwen

De baas van de Russische bond, Sergei Foersenko, sprak na de succesvolle EK-campagne zijn grote vertrouwen uit in Advocaat, die tevens op een vorstelijke premie kon rekenen.

''Ondanks alles wat er is gezegd en geschreven, ben ik altijd achter hem blijven staan. Hij is ook de juiste man om ons bij het EK volgend jaar te leiden'', benadrukte Foersenko.