AMSTERDAM - Wayne Rooney stuurde woensdag net als de Engelse bondscoach Fabio Capello een verweerschrift naar de UEFA. De spits hoopt op een niet al te zware straf na zijn domme rode kaart in de interland tegen Montenegro (2-2).

Alex Ferguson nam het ondertussen op voor Rooney.

De clubtrainer van de Manchester United-speler is van mening dat Rooney zich tegenwoordig juist beter gedraagt, al wees zijn trap tegen Miodrag Dzudovic daar niet op.

''Het lijkt erop dat het een soort reflex was van Rooney'', zei Ferguson op de radio. ''Hij werd getackled en heeft gereageerd.''

''Hij is nou eenmaal een temperamentvolle speler, volgens mij is dat niet het ergste in de wereld. En de laatste paar jaar heeft hij zich juist enorm verbeterd als het gaat om de manier waarop hij reageert op tackles.''

Ergste geval

Rooney is door zijn wegsturen tijdens het laatste play-offduel van vrijdag, in elk geval voor de eerste wedstrijd geschorst op het EK. Donderdag hoort hij of het meer duels worden. In het ergste geval moet hij alle drie de groepswedstrijden toekijken.

Keuzeheer Capello heeft al aangegeven dat hij Rooney in de aanloop naar het toernooi van volgend jaar zomer hooguit als invaller zal gebruiken.