TOKIO - Japan heeft er een sportheld bij. Eén met Nederlandse wortels nog wel. Kranten loofden woensdag de nieuwe spits van het Japanse elftal, dat de avond ervoor met 8-0 Tadzjikistan oprolde.

Twee doelpunten kwamen op naam van Mike Havenaar. ''Japan heeft er een ijzersterk wapen bij'', kopte dagblad Nikkei.

De zoon van oud-doelman Dido Havenaar maakte tegen Tadzjikistan niet zijn debuut, maar stond wel voor het eerst in de basis van bondscoach Alberto Zaccheroni.

Toen hij het Japanse volkslied hoorde, gingen de rillingen door zijn lijf. ''Overal kippenvel'', zei de 24-jarige Havenaar, die op 20 mei 1987 het levenslicht zag in Hiroshima.

Enorm trots

Vader Dido keepte jarenlang bij FC Den Haag. In 1986 zocht hij het verre avontuur op in het land van de rijzende zon. Hij bleef er ook na zijn actieve carrière en werd trainer. In 1994 liet de familie Havenaar zich naturaliseren tot Japanner.

''Ik ben er enorm trots op dat ik in het blauwe shirt van mijn land mag spelen en ik hoop dat het zo blijft. Ik ben van ver gekomen. Ik heb in mijn leven meer tegenslagen dan successen gekend, maar ik ben er bovenop gekomen'', zei Mike na zijn succesvolle interland.

De linksbenige aanvaller werd prof in 2006 bij Yokohama Marinos. Vorig seizoen daalde hij af naar een lagere divisie bij Ventforet Kofu. Havenaar onderscheidde zich met twintig doelpunten en mede dankzij zijn scoringsdrift promoveerde de ploeg naar de hoogste divisie, de J-League. Ook daar vindt Havenaar veelvuldig het net.

Hoogste kopbal ooit

Zaccheroni zag de kracht van Havenaar: zijn lengte. ''Ik koos voor hem omdat het team meer moet halen uit de voorzetten vanaf de zijkant.'' De nieuwe spits bediende de bondscoach van de 'Blue Samurai' op zijn wenken.

In de elfde minuut torende de 1,94 meter lange Havenaar hoog boven de defensie van Tadzjikistan uit om hard raak te koppen. ''Waarschijnlijk de hoogste kopbal ooit voor Japan'', schreef de krant Nikkan Sports vol bewondering.