DUSSELDORF – België verloor dinsdagavond met 3-1 van Duitsland en is er komende zomer daardoor niet bij op het EK. Volgens Jan Vertonghen komt dat niet door een gebrek aan kwaliteit.

"We horen in de play offs-thuis," zei Vertonghen, die tegen de Duitsers de linksback was van België, na afloop.

"Ik ben niet de enige ben die er zo over denkt. Bij Ajax hoor ik ook vaak genoeg dat België een goed team heeft."

België eindigde door de nederlaag tegen groepswinnaar Duitsland als derde in poule A. Turkije werd dankzij een 1-0 overwinning op Azerbeidjan tweede en dwong zo deelname af aan de play-offs.

Vertonghen: "Als je ons team en dat van Turkije naast elkaar naast elkaar legt dan hebben wij meer kwaliteit. Daar ligt het dus niet aan. Waar het wel aan ligt? Misschien is het de concentratie."

Gemakzuchtig

De 'Rode Duivels' gaven uit tegen Azerbeidjan en thuis tegen Oostenrijk vlak voor tijd een overwinning uit handen. "Daar hebben we het laten liggen. Niet hier in Duitsland. Tegen Azerbeidjan en Oostenrijk dachten we dat de winst al binnen was."

"We werden te gemakzuchtig, hielden de concentratie niet vast. Dat is een belangrijke les voor de volgende kwalificatiecampagne. We moeten geconcentreerd blijven voetballen. Geen onnodige overtredingen maken. Dat soort dingen."

Televisie

In september 2012 start voor België de kwalificatiereeks voor het WK van 2014. De ploeg van bondscoach George Leekens moet dan in een poule met Servië, Kroatië, Schotland, Macedonië en Wales strijden voor plaatsing. De laatste keer dat de Belgen aanwezig waren op een groot toernooi was het WK van 2002.

"Voor mij is dit al de derde kwalificatiecampagne en de derde keer dat we ons niet plaatsen," zegt Vertonghen die in 2007 debuteerde in de nationale ploeg. "Dat is heel frustrerend."

"Komende zomer zit ik weer voor de televisie tijdens een groot toernooi. Het begint bijna te wennen, al mag dat natuurlijk nooit. Ik wil zelf een keer op een EK of WK staan en ooit zal dat ook gebeuren."