AMSTERDAM – Rusland heeft zich met speels gemak gekwalificeerd voor het EK van 2012. De ploeg van Dick Advocaat won dinsdagavond met maar liefst 6-0 van Andorra en eindigde daardoor bovenaan in groep B.

De Russen waren al vrijwel zeker van plaatsing na de 0-1 zege op Slowakije van afgelopen vrijdag. Advocaat waarschuwde zijn spelers van te voren nog voor het anti-voetbal van Andorra, maar de Russische equipe kende geen problemen met de voetbaldwerg.

Al na vijf minuten zette Alan Dzagoev de Russen op voorsprong. Sergei igansevitsj verdubbelde de marge na een klein half uur en daarmee was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Roman Pavlioetsjenko en Dzagoev vergrootte het Russische feestje door nog voor rust tweemaal te scoren.

Denis Gloesjako ven Dinijar Bilialetdinov deden ook nog een duit in het zakje en maakten het feest compleet. Advocaat wacht een zware erfenis want het vorige EK was een groot succes voor Rusland. Onder leiding van Guus Hiddink bereikte het in Oostenrijk en Zwitserland de halve finale, waarin het werd uitgeschakeld door Duitsland.

Ierland naar play-offs

Ierland verzekerde zich van een plek in de play-offs door voor eigen publiek naaste concurrent Armenië met 2-1 te verslaan. De Ieren werden in het zadel geholpen door de Armenen.

Roman Berezovski kreeg na een klein half uur namelijk de rode kaart en even later schoot Valery Aleksanyan de bal achter zijn eigen keeper. Richard Dunne schoot vlak na rust de 2-0 binnen en leek de Ieren een plek in de play-offs voor het EK te bezorgen.

Armenië weigerde echter op te geven en Henrikh Mkhitaryan bracht de spanning terug in de wedstrijd. De slotfase werd nog hectisch in Ierland omdat Kevin Doyle tien minuten voor tijd ook een rode kaart kreeg. De Ieren hielden met steun van het fanatieke thuispubliek echter stand.