AMSTERDAM – Griekenland heeft zich dinsdagavond ten koste van Kroatië rechtstreeks gekwalificeerd voor het EK van 2012.

De ploeg van bondscoach Fernando Santos leek in Groep F lange tijd veroordeeld tot de play-offs, maar in het laatste kwartier stelde de Europees kampioen van 2004 orde op zaken (1-2).

Griekenland kwam al vroeg op achterstand in Georgië en moest hopen dat Kroatië niet zou winnen van Letland. De Kroaten hadden ook moeite met de stugge Letten, maar wonnen wel met 2-0. Eduardo brak na ruim een uur spelen de ban.

De tot Kroaat genaturaliseerde Braziliaan was deze EK-kwalificatiereeks goud waard, want hij scoorde de laatste drie goals in deze campagne voor Kroatië.

Held

Mario Mandzukic maakte een kwartier voor tijd de 2-0 en leek zijn land daarmee in veilige haven te schieten. Fotakis bleek echter de held van de avond te worden. De middenvelder van PAOK Saloniki bracht de Grieken in extase door de gelijkmaker tegen Georgië te produceren.

Angelos Charisteas maakte aan alle spanning een einde door vijf minuten voor tijd de 1-2 te maken. Daardoor eindigde Griekenland bovenaan in groep F met 24 punten. Kroatië werd tweede in de poule met 22 punten en heeft nog kans om als beste nummer twee direct tot het EK te worden toegelaten.