AMSTERDAM - PSV en hoofdsponsor Philips gaan samenwerken met de voetbalbond van India. Dat heeft de Eindhovense club dinsdagmiddag op een persconferentie bekendgemaakt.

Een belangrijke rol is weggelegd voor Rob Baan. De 68-jarige oud-trainer is door de bond van India aangesteld als technisch directeur.

De Indiase bond klopte in juni aan in Eindhoven met het verzoek de Nederlandse knowhow te gebruiken om het voetbal in India op te bouwen.

Baan, tussen 1995 en 1998 assistent-trainer bij PSV, gaat de komende zes maanden een plan opstellen. Eerder deed hij dat al voor de Australische voetbalbond.

Slapende reus

''Met een zeer grote bevolking is India op voetbalgebied een slapende reus'', zei Baan. ''Het is prachtig dat ik mijn ervaring hiervoor kan inzetten.''

In India worden met steun van wereldvoetbalbond FIFA vier regionale voetbalcentra opgezet.. Zo moet in Calcutta een Elite Academy verrijzen.

De bedoeling is dat het voetbal in India naar een hoger plan wordt getild. Het land, met een bevolking van circa 1,2 miljard mensen, staat 163e op de wereldranglijst.

Geen windeieren

Tiny Sanders verwacht dat de bijdrage aan de ontwikkeling van het voetbal in India zijn club en Philips geen windeieren legt. "Dit is in lijn met de strategie om onze hoofdsponsor Philips in nieuwe markten sportief en commercieel te ondersteunen", aldus de algemeen directeur van PSV.

"Ik ben ervan overtuigd dat het te ontwikkelen masterplan ook voor andere Nederlandse bedrijven prachtige kansen zal bieden, niet in de laatste plaats voor onze eigen sponsors."